Published On: Pon, velj. 11th, 2019

MAJKIĆ: Kasaba je sinoć u svijet poslala jako ružnu poruku netolerancije

SARAJEVO – Srpska  zastupnica u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da je zvižducima sa tribina sarajevnog stadiona tokom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i spominjanja Republike Srpske na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala- EYOF 2019 poslana jako  loša poruka u svijet.

“Nažalost, možemo samo konstatirati da federalno Sarajevo nije iskoristilo jedinstvenu šansu koja mu je pružena da na otvaranju EYOF-a pokaže da je grad dostojan takvog skupa”, istaknula je Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, umjesto da riječi Dodika, na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, predstavljaju pobjedu svih i da olimpijska baklja bude doprinos stabilizaciji mira u BiH, mladi sportaši iz Europe nosit će sa sobom u svoje zemlje sliku BiH kao zemlje koja nema dovoljno samopoštovanja.

Majkićeva napominje da je očigledno da zemlja, koja nije u stanju da se na reprezentativnom skupu mladih sportaša predstavi na najbolji način, nije ni zaslužila da dobije takvu organizaciju.

“Ujedno, svi ovi zvižduci su i poruka Republici Srpskoj da, ma koliko bile dobre namjere Srpske da se zajedničkim učešćem oba entiteta pošalje bolja poruka o BiH nego što ona ustvari jeste, drugi i drugačiji u sarajevskoj kasabi nikada neće biti prihvaćeni”, rekla je Majkićeva.

EYOF je najveći sportski olimpijski festival za mlade sportaše između 14 i 18 godina, koji se organizira svake dvije godine, u vidu ljetnog i zimskog festivala, a domaćini ovogodišnje manifestacije su gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo.

Mladi sportaši iz 46 europskih zemalja, njih više od 1.500, takmičit će se u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.