Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Lučić rekao Saši Broz tko je zapravo bio njen djed, HTV prozvan zbog Fumića

Must Read

Lučić rekao Saši Broz tko je zapravo bio njen djed, HTV prozvan zbog Fumića

Podjele u Hrvatskoj i antifašistička borba bili su tema emisije Otvoreno u petak navečer. Povjesničar Zlatko Hasanbegović otvoreno je negodovao zbog velikog prostora koji je HTV povodom obljetnice pobjede antifašizma dao Ivanu Fumiću, potpredsjedniku Saveza antifašističkih boraca. Među ostalim, zbog njegove komunističke prošlosti. ”Kao sudac vojnih sudova, u montiranim procesima je sudio osobama, osobno je sudjelovao u osobnim zlostavljanjima zatvorenika. Ovakva vrsta rasprava danas je nezamisliva u svim baltičkim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, ali u Hrvatskoj je zamisliva. Odgovor je u tome što zbog specifičnih razloga u hrvatskom javnom životu dominira stanovita elita koja ima sentimentalni odnos prema prošlosti i svoja osobna iskustva, familijarne razloge i slične nameće kao nešto što bi trebalo biti javni poltiički diskurs”, rekao je Hasanbegović.

”Vidjeli smo da se premijer Milanović danas poziva na svoga djeda, i predsjednica, ali u ovoj zemlji živi većina ljudi koji se ne mogu pozvati na svoje pretke, jesu li oni građani drugoga reda?”, zapitao se Hasanbegović.SDP-ov Daniel Mondekar ustvrdio je kako povijesne teme previše dominiraju u hrvatskom društvu. Hasanbegović mu je odgovorio:”Jedan od glavnih rodonačelnika pseudohistoriografske polemike u javnom životu je predsjednik Vlade Milanović i predlažem da mu na prvom partijskom sastanku sugerirate da okonča ovu besmislenu jalovu raspravu”, poručio je Hasanbegović.

Povjesničar Ivo Lučić je pak upozorio kako je oko datuma 8. svibnja u Zagrebu sporan pojam ”oslobođenje”.

”Ulazak Rankovića ne vidim kao oslobođenje. Imali smo diktaturu, a ne oslobođenje, imali smo Jugoslaviju i rat iz 1991. godine”, rekao je Lučić.

U raspravu se potom uključila unuka Josipa Broza Tita Saša Broz, komentirajući micanje biste s Pantovčaka.

”Predsjednik Tuđman me jednom prigodom na Pantovčaku uzeo za ruku i rekao: dok god sam ja živ ovu bistu nitko nikad maknuti neće.”

Na to je Lučić uzvratio Saši Broz.

”Kad se govori o Tuđmanu, bilo bi dobro uzeti cijeli njegov opus, ne samo fragmente. Što se tiče ugleda Tita, osim što je bio jedan od velikih antifašističkih vođa, već iza rata je od američkih diplomata njegova vlast okarkaterizirana kao dikatorska i totalitaristička. Nakon toga Jugoslavija je imala veliko strateško značenje i na Istoku i na Zapadu. Na Zapadu, jer je bila ozbiljna pukotina u sovjetskom monolitu, a na Istoku jer im je tamo bio prodor prema Zapadu. Mislite li da je samo zbog Tita Jugoslavija prosperirala? Kako bi bilo da ja uzmem milijune kredita, da sam balahao nekoliko godina i ostavio to ženi i djeci?”, zaključio je Lučić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -