MILIJARDU EURA ZA REGIJU Do 2030. povezati BiH i regiju autocestama i modernom željeznicom

U Bosni i Hercegovini se u samo nekoliko tjedana unazad promijenila klima nabolje, koja je kreirala velika očekivanja Europske unije (EU) prema BiH, poručeno je sa današnje konferencije za medije održane nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka sa europskim komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, javlja Anadolu Agency (AA).

Hahn je današnju posjetu BiH počeo sastankom sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na konferenciji nakon sastanka sa Crnatkom je izraženo uvjerenje da će pozitivan duh u BiH, koji je uslijedio nakon usvajanja Zajedničke izjave i deblokade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, donijeti konkretne rezultate u ovoj zemlji.

“Ako je suditi po intenzitetu naših susreta i razgovora, stvari su krenule dobro. Razgovarali smo o onom što se događa u BiH ovih dana i jednoj novoj pozitivnoj atmosferi koja vlada nakon što je zaživjela tzv. nova europska inicijativa i novi europski pristup prema BiH”, kazao je ministar Crnadak.

Kako je dodao, komesaru Hahnu je prenio da se radi o jednom vrlo optimističnom trendu, da je inicijativa donijela optimističan duh u politički život u BiH te da su svi “u BiH, na različitim nivoima vlasti, shvatili kolika je ustvari šansa pred nama”.

“Opredjeljenje BiH je ujedno i naš glavni vanjskopolitički cilj, da bude punopravni član EU što je moguće prije. Svjesni smo da je pred nama mnogo posla zbog toga i da je ovo što imamo samo šansa, a da pravi posao tek slijedi. Narednih nekoliko dana ćemo imati prve ozbiljne razgovore i prve ozbiljne dokumente koji će govoriti o tome što je ono što je, ne samo naše opredjeljenje, nego i ono što ćemo raditi. Mi ćemo sljedećih dana imati i prvi konkretan spisak nekakvog, nazovimo ga, inicijalog programa reformi i nešto što će ujedno biti i prvi test za nove vlasti u BiH”, naglasio je Crnadak.

Pojašnjavajući inicijalni program reformi, Crnadak je kazao da ne može sve reći danas, ali ono što može reći jeste da su na tome radili predsjedavajući i dva premijera, odnosno vlade entiteta i Vijeće ministara. Mišljenja je da će biti u prilici da imaju nešto konkretnije sredinom sljedećeg tjedna.

“Ono što je važno jeste da, isto kao i iza Zajedničke izjave, i oko prvog inicijalnog programa budu svi ključni politički akteri u zemlji”, kazao je Crnadak.

Istaknuo je da će, također, jedan od prvih testova biti mehanizam koordinacije sa EU, jer je za BiH od velike važnosti da konačno uspostavimo mehanizam na osnovu kojeg će komunikacija BiH prema EU teći glatko.

Pojasnio je da će se na taj način put BiH prema EU odvijati brže.

“Danas sam izrazio uvjerenje da će u BiH svako u narednom razdoblju raditi svoj posao. Svjesni smo da je najveći dio tereta u narednom razdoblju na entitetima u BiH, ali to ne znači da će se Vijeće ministara skloniti u stranu nego, naprotiv, ovo doživljavamo kao zajednički posao i institucija na nivou BiH i institucija u RS-u i Federaciji uz značajnu i direktnu podršku EU”, istaknuo je Crnadak.

Međutim, naglasio je, druga stvar koja je isto tako bitna jeste da “smo mi potpuno svjesni da uprkos velikoj želji i naporu koji smo spremni uložiti u BiH, nemoguće je zamisliti ispunjavanje reformi iz oblasti unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i čitavog niza drugih reformi, koje nas čekaju, bez odgovarajuće i političke i finansijske podrške naših međunarodnih partnera”.

“Infrastrukturni projekti koji su objavljeni u javnosti i koji bi trebalo da dožive svoju verifikaciju u cijelom prostoru Zapadnog Balkana, a posebno ovi koji se odnose na BiH, su od velikog značaja jer će pomoći da praktično svaki građanin vrlo konkretno vidi šta znači pomak i poboljšanje”, poručio je Crnadak.

Komentirajući privođenja u RS-u, Crndak je kazao da se to “pitanje ne treba politizirati te da treba pustiti da se ta stvar vodi do kraja”. Poručio je da se aktivnosti u vezi sa tim ne trebaju koristiti za političke poene.

Hahn je potvrdio da se samo nekoliko tjedana unazad promijenila klima i odnos prema BiH, počevši od usvajanja zajedničke izjave do odblokiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njegovom riječima, sve je to dokaz iskoraka, odnosno napretka koji je napravljen u BiH.

“Pozitivna atmosfera je kreirala velika očekivanja, barem u EU. Mogu reći da smo mi uvjereni da ovaj pozitivan duh koji se osjeti u Sarajevu i BiH jeste nešto što će u bližoj budućnosti donijeti konkretne rezultate. Mi smo sa svoje strane spremni pomoći, uključujući i financijska izdvajanja koja su već predmetom razmatranja za razdoblje 2025/2017. Također, tu je podrška koja je data za oporavak nakon poplava u iznosu od gotovo 200 milijuna eura”, istaknuo je Hahn.

To, prema riječima europskog komesara za politiku susjedstva i proširenja, ne isključuje druge stvari i događanja koja mogu uslijediti u narednim tjednima. Hahn je istaknuo da su “oni sa svoje strane dovoljno fleksibilni da, ako se za tim javi potreba, svakako povećaju iznos budžetskih izdvajanja”.

“Cijenimo doprinos novih vlasti u BiH, koji je bio vidljiv proteklih tjedana. Prije 2,5 tjedna, na razini premijera u Bruxellesu, imali smo mogućnost da se usuglasimo vezano za tzv. osnovnu željezničku i putnu mrežu u regiji Zapadnog Balkana, a koja je dio šire transeuropske mreže”, istaknuo je Hahn.

Naglasio je da je riječ o izuzetno konkretnim, realnim i izvodljivim projektima koji trebaju biti dovršeni najkasnije do kraja 2030. godine, a njima je predviđeno povezivanje regije  Zapadnog Balkana sa EU, u tom kontekstu BiH sa njenim susjedima.

“EU je spremna pružiti financijsku pomoć, jednu vrstu sufinanciranja, u iznosu do milijardu eura za sve zemlje u regiji uz mogućnost podrške od strane međunarodnih financijskih institucija. Ovo je prva od konkretnih odluka proistekla iz Berlinskog procesa, koji je započeo u ljeto prošle godine, a nastavak se očekuje u kolovozu sa konferencijom koja je zakazana u Beču, a tom prilikom se već očekuje odluka o konkretnim projektima za regionalnu mrežu, ne samo transporta već i energetike”, kazao je Hahn.

Prema njegovim riječima, regionalna suradnja ne treba da se zaustaviti na povezivanju u smislu transportne mreže i energetike, nego se treba nastaviti i na suradnji na obrazovnom nivou i na taj način se mladim ljudima trebaju pružiti perpektive.

Hahn je komentirao i teroristički napad u Zvorniku, rekavši da se tamo dogodila velika tragedija.