Published On: Čet, pro 27th, 2012

Ljubić i Nikšić o Budimirovoj odluci

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, izrazio je očekivanje da će lideri parlamentarne većine u FBiH naći rješenje za deblokadu izvršne vlasti u Federaciji, što bi dovelo do razrješenja političke krize koja u ovom entitetu traje mjesecima
Ljubić je u izjavi za Nezavisne novine naglasio važnost sastanka lidera federalne četvorke, koji će biti održan u Mostaru.
“Vjerujem da ćemo dobiti plan za izlazak iz krize, na dobrobit svih građana Federacije”, istakao je on. Zbog važnosti tema koje će biti na stolu, kako saznaje banjalučki list, predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SBB-a Fahrudin Radončić i Božo Ljubić sastanak će pokušati zatvoriti za javnost.
Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo tražili od predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi svoju odluku o prihvatanju bjanko ostavke federalnog dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića, prokomentirao je u izjavi za Fenu premijer FBiH Nermin Nikšić poništavanje Odluke o ostavci Radivojevića.
Nikšić ističe da je Budimiru ovo preporučio i Ustavni sud.
– Drago mi je da je ovim primjerom predsjednik FBiH pokazao da može poštovati Ustav FBiH. Iskreno se nadam da će ga poštovati i povodom mog zahtjeva za smjenu osam ministara u Vladi – zaključio je Nikšić.
Povratak Desnice Radivojevića u Vladu FBiH nije ono što Vladi FBiH treba.
Ovako je za Agenciju Fena prokomentirao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić vraćanje Radivojevića na mjesto ministra prostornog uređenja i dopremijera Vlade FBiH.
Podsjećamo, predsjednik FBiH Živko Budimir donio je danas Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića.
– Vlada FBiH treba biti odraz volje građana iskazana kroz parlamentarnu većinu u kojoj opozicija neće u takvom kapacitetu zaposjedati Vladu FBiH. U principu, s aspekta funkcionalnosti i zahtjeva koji stoje pred Vladom FBiH u 2013., odnos osam naprema devet, na bilo koju stranu ne predstavlja ništa osim tehničku formu u rješavanju operativnih poslova niskog kapaciteta – kazao je Škaljić.
Potpredsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak kazao je večeras u izjavi za Agenciju FENA da je zatečen i iznenađen odlukom predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o vraćanju Desnice Radivojevića na dužnost ministra prostornog uređenja u Federalnoj vladi.
“Ne znam što je pozadina donošenja Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića”, dodao je ističući da će SDA iznijeti svoj službeni stav o ovome najkasnije sutra na novogodišnjoj press-konferenciji.( R. I. ( Dnevnik.ba)