Published On: Pet, tra 9th, 2021

Letkom na Facebooku pozivaju na linč i napad na novinare “Avaza”

Posljednjih dana na Facebooku i drugim društvenim mrežama kruži letak u kojem se poziva na linč i napad na novinare sarajevskog „Dnevnog avaza“. Tim povodom „Avaz“ je uputio pismo i o svemu upoznao veleposlanstva SAD, Njemačke, Italije, Švedske, Velika Britanije, Francuske, Španjoske, Norveške, Češke, Slovačke, Japana, Turske, Austrije, Švicarske…, Misiju OSSE-a u BiH, OHR, Delegaciju EU, USAID, Liniju za pomoć novinarima, Udruženje novinara BiH, Vijeće za tisak i online medije BiH, Federalnu upravu policije, komesara policije Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića, ministra unutarnjih poslova FBiH Aljošu Čamparu, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, Federalno tužiteljstvo, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Direktor medija kompanije “Avaz roto press” Fadil Mandal, u pismu navodi da se „Dnevni avaz“, kao najtiražniji i najutjecajniji dnevni list u BiH, ponovo nalazi na udaru i prijetnji opasnih likova za koje vjeruje da su povezani s vladajućim strukturama.

Letak u kojem se prijeti novinarima “Avaza”

Naime, na Facebook profilima više osoba, a među njima su izvjesni Amel Kovačević i Jasmin Mulahusić (nalazi se na listi UN kao pomagač islamskih terorista), protiv kojeg je, inače, dodatno pokrenuta istraga u Tužiteljstvu BiH zbog prijetnji novinarima, ali i brojnim javnim ličnostima i političarima, dijeli se letak u kojem se „savjesni građani i patriote“ pozivaju i upućuju što trebaju raditi u slučaju „novih nereda na ulicama gradova Bosne i Hercegovine“.

Uz instrukciju kako da slikaju, prate i prijavljuju svaku osobu koja poziva ne prosvjede protiv aktualne vlasti, autori ovog letka svoje sljedbenike izravno pozivaju na nasilje pred „Avaz Twist Towerom“, sjedištem medijskog koncerna, portala i lista „Dnevni avaz“.

„U slučaju pokretanja nasilnih demonstracija okupite se ispred Avazovog Twist Towera i blokirajte sve prilaze. Po potrebi, ispred njega možete zapaliti nekoliko guma, kako bi jazavac bio istjeran iz jazbine! Vodite računa da nikoga ne povrijedite i ne uzimajte pravdu u svoje ruke! Počinioce zločina predajte organima sigurnosti!“, doslovno je navedeno u letku.

-Po svemu sudeći, „zločin“ koji čini „Dnevni avaz“ je, što piše o korumpiranoj vlasti koju u Federaciji BiH predvodi SDA, otkriva krake kriminalne hobotnice koja je nabavljala kineske respiratore i drugu medicinsku opremu u vrijeme pandemije koronavirusa, što ukazuje da umješanost kadrova SDA u zataškavanje ubojstva Dženana Memića, što piše o sumnjivim smrtima i zbivanjima na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, što otvara prostor u novini za oporbena mišljenja i dokumentirane priče o visokoj korupciji i kriminalu aktualne vlasti, ističe mandal u pismu.

U prilogu ovog pisma Mandal je na navedene adrese poslao i printskrinove nekih objava i osoba koje sudjeluju u ovoj hajci na novinare „Dnevnog avaza“, ali i kolege iz drugih medija, gdje se lako može uočiti veza sa SDA, direktorom OSA-e i bračnim parom Izetbegović.

Direktor medija kompanije “Avaz roto press” Fadil Mandal napominje kako ovo nije prva prijetnja novinarima „Dnevnog avaza“, te upozorava:

-Ali, zbog aktualnih zbivanja i atmosfere koja se stvara na društvenim mrežama gdje su izuzetno aktivni tzv. botovi SDA, doista strahujemo za naše živote i pozivamo Vas na adekvatnu akciju i osudu ovakvih poziva na nasilje i linč novinara, napisao je Mandal./HMS/