KUSTURICA O HADŽIHAFIZBEGOVIĆU I AVDIĆU: Vidi ih kako izgledaju! Ni za jednim majka ne bi zaplakala!

Spika na spiku, uvreda na uvredu. Hadžhafizbegović i Avdić vs Kusturica. Tako je Kusturicu njegov bivši student i podstanar nazvao „gubitnik sa Mokre Gore, vucibatina i mrcina“, da bi u istom stilu nastavio i njegov daleki zemljak (obojica su porijeklom iz Bileće) Senad Avdić koji ga je nazavao „lažovom“. Njima nije ostao dužan Kusturica; nazvao je „Oslobođenje“ i u telefonskom razgovoru  ovoj dvojici samo poručio: „Dovoljno ih je samo vidjeti kako izgledaju. Ni za jednim majka ne bi zaplakala“.

 

Filmski reditelj Emir Kusturica, koji je svoje najvažnije i najuspješnije filmove vezao za Sarajevo, pokušava obnoviti komunikaciju s ljudima u svom rodnom gradu, no taj pokušaj nailazi na različita reagiranja uz podsjećanja na sve kontroverze koje su pratile njegov odnos prema ratu u Bosni i Hercegovini

emir hadzihafizbegovic‘Vucibatina i mrcina’, ‘zlonamjerni falsifikator’, ‘lažov’, samo su neki od epiteta kojima su Kusturicu u srijedu ‘počastile’ neke od osoba poznatih u javnom životu Sarajeva koje su reagirale na njegovo pismo objavljeno u ‘Oslobođenju’ dan ranije.

U tom ‘Pismu facebooku’, kako ga je naslovio sam autor, Kusturica formalno reagira na priče i komentare o njemu, koje se u različitim povodima da vidjeti na najpoznatijoj društvenoj mreži.

Glumac Emir Hadžihafizbegović kaže kako je jasno da postoje dvojica Kusturica, jedan Emir, ‘reditelj dvaju sjajnih filmova i endemski Sarajlija’, i drugi, Nemanja, ‘nesretnik i gubitnik s Mokre gore, vucibatina i mrcina’, prenosi Tportal.

‘Da zna Kusta šta mu radi Nemanja, davno bi mu došao glave’, kazao je Hadžihafizbegović, poručivši Kusturici da se odrekne svog drugog ja i takav dođe u Sarajevo.

Glavni i odgovorni urednik sedmičnika ‘Slobodna Bosna’ Senad Avdić Kusturicu naziva lažovom tvrdeći kako je taj bivši Sarajlija u jednom intervjuu iz 2009. godine doista neprimjereno usporedio s jednim dijelom ljudskog tijela, a pri tom podsjeća i na Kusturicine epske izlete koji su se svodili na veličanje ratnih zločinaca.

‘Meni je drago što je (Kusturica) imao potrebu obratiti se svojim sugrađanima, no mi nismo krivi što je on davao takve izjave’, rekao je Avdić.

Reditelj Dino Mustafić tvrdi pak kako svako ima pravo misliti što god želi o gradu u kojemu je rođen, no drži da su Kusturicini komentari često bili ispod svake civilizacijske razine, puni falsifikata, neistina i krajnje zlonamjernosti.

‘Kad je ovaj grad bio bombardiran Kusturica se pravio, poput mnogih koji su služili Miloševićevom režimu, da nije znao o čemu je riječ’, kazao je Mustafić.