Published On: Čet, tra 12th, 2012

AKO JE VJEROVATI PRESSU: Rahmetli Alija bio ustaški prokazivač!?

Untitled 1Bivši vođa bosanskih muslimana Alija Izetbegović tijekom Drugog svjetskog rata radio je za ustaške vlasti NDH, kojima je, kao pripadnik organizacije “Mladi muslimani”, otkucavao mlade sarajevske komuniste, kao i druge viđenije Sarajlije bez obzira na njihovu nacionalnost, piše današnji “Press”.

Kako tvrde Alijini vršnjaci i susjedi koji su tijekom Drugog svetskog rata živjeli na Bentbaši, Babića bašči i Topliku, gdje se nalazila i kuća u kojoj su stanovali Izetbegovići, žrtve Alijinog potkazivanja uhićene su i deportirane u zloglasni ustaški logor Jasenovac, odakle se nikad više nisu vratili u Sarajevo.

Sugovornici “Press-a”, koji su iz straha od moguće odmazde aktualnih vlasti u Sarajevu željeli ostati anonimni, kategorično odbacuju tvrdnju Bakira Izetbegovića prema kojoj je njegov otac Alija u posljednjim mjesecima Drugog svjetskog rata bio u partizanskoj vojsci.

“To je nevjerojatna laž! Možda Bakir misli na kraj 1945. i početak 1946. godine, kada je Alija bio upućen na odsluženje vojnog roka u tek stvorenoj JNA. Da je Alija bio u partizanima vlasti ga sigurno ne bi uhitile već 1946. godine i osudile kao pripadnika `Mladih muslimana`”,  tvrde sugovornici ovog lista.

Podatak o uhićenju Alije Izetbegovića i prvom procesu, koji se protiv njega u ožujku 1946. godine vodio pred vojnim sudom tadašnje Titove Jugoslavije, spominje i Izetbegovićev biograf Zehrudin Isaković, koji navodi da je Alija osuđen na tri godine strogog zatvora.

Ta biografija također demantira tvrdnju Bakira Izetbegovića da je njegov otac “s 19 godina regrutiran u partizansku vojsku”. Kako je Alija rođen 1925. godine, 19 godina imao je 1944. godine, kada se, kako tvrdi Isaković, skrivao od regrutacije u ustašku vojsku.

Povjesničar  iz Banja Luke Željko Vujadinović naglašava da se nije posebno bavio Izetbegovićevom biografijom, ali da je poznata činjenica da su “Mladi muslimani” čiji je Alija bio aktivista, djelovali protiv komunista.

“Oni su bili neka vrsta podmlatka `El hidaje`, organizacije koja je surađivala s vlašću nacističke NDH. Međutim, `Mladi muslimani` zalagali su se i za autonomiju Bosne, nezavisne islamske države, koju su zamišljali kao dio globalne islamske zajednice”,  rekao je Vujadinović.  (Srna)