Published On: Pon, srp 8th, 2019

KUPRES: Održani ” Dani kosidbe”

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2019.” ponio je Vinko Čičak Vinara iz Kupresa, inače i ranijih godina je bio pobjednik.

Drugo mjesto odnio je Milorad Sladojević a treće Matko Kuštro ,najmlađi kosac među njima.

Unatoč jakom vjetru i suncu , u nedjelju su uspješno održani Dani kosidbe koje je otvorio kupreški načelnik Milan Raštegorac – Komo. Nakon pozdravnih govora uslijedio je program gdje su zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago u višesatnom programu uživali u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava.

Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat. Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Nakon kulturno umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca, piše Kupreški radio.

U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH i susjednih zemalja./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare