Published On: Mon, Jul 8th, 2019

Pomaganje migrantima: Papa Franjo ukorio talijanskog ministra

Franjo je predvodio misu iza zatvorenih vrata za migrante u bazilici Svetog Petra, na šestu godišnjicu njegove posjete Lampedusi, južnom talijanskom otoku na koji su tisuće migranata iz sjeverne Afrike pristigli u proteklim godinama.

Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da “nitko nije izuzet” od pomaganja migrantima , indirektno ukoravajući talijanskog tvrdokornog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je pokušao da zatvori luke svoje zemlje za nevladine spasilačke brodove za migrante.

Franjo je predvodio misu iza zatvorenih vrata za migrante u bazilici Svetog Petra, na šestu godišnjicu njegove posjete Lampedusi, južnom talijanskom otoku na koji su tisuće migranata iz sjeverne Afrike pristigli u proteklim godinama. Na tisuće ih je još smrtno stradalo na moru pokušavajući da se domognu otoka.

”Ti najzanemarivaniji među nama su prevareni i namamljeni da umru u pustinji, ti se ljudi muče, zlostavljaju i krše im se prava u pritvorskim centrima, oni se suočavaju s valovima mora koje ne oprašta, ostavljeni su u prihvatnim logorima previše dugo da bi se mogli nazvati privremenim”, izjavio je Franjo.

Misa je prenošena na televiziji ali novinarima i javnosti nije dopušteno da joj prisustvuju u cilju očuvanja privatnosti događanja. Prisustvovalo joj je oko 250 ljudi, među kojima su migranti, dobrovoljci i predstavnici crkvenih skupina i drugih organizacija koje pomažu migrantima.

Žene u tradicionalnim afričkim nošnjama koje su nosile svoje bebe također su bile prisutne, prenosi Reuters