Kukić neizravno Izetbegovića nazvao predvodnikom islamističko-kriminalnog lobija u SDA

Slavo Kukić, profesor na mostarskom Sveučilištu politički blizak Demokratskoj Fronti Željka Komšića u izjavi za Radio Slobodna Europa sugerirao je da je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović vođa islamističko-kriminalnog lobija u SDA

On je kazao kako još uvijek unutar SDA postoje dvije političke stranke – jedna koju je personificirao Sulejman Tihić i jedan krug oko njega, koji je sada u manjini, i druga radikalno islamistička.

– I to ne samo islamistička. Ja mislim da je ona mješavina jednog islamističko-kriminalnog lobija i sve upućuje na to da bi ta struja unutar SDA mogla pobijediti – ističe Kukić.

Na pitanje hoće li SDA, ukoliko Bakir Izetbegović bude izabran za predsjednika, “skrenuti u desno” i što bi to moglo značiti za Bosnu i Hercegovinu, Kukić odgovara:

“Ako se to dogodi, ja držim da SDA predstoje nešto jači unutarstranački potresi, pa čak i mogućnost izdvajanja dijela SDA-ovog članstva u novu političku stranku. Ali, to isto za Bosnu i Hercegovinu, po mom sudu, znači nove muke, jer definitivno imamo etno-političku radikalizaciju i sve bliže smo devedesetim godinama. To nije ugodno tvrditi, ali sve upućuje da idemo u tom pravcu“, zaključio je Kukić za RSE.