Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KRUNSKI SVJEDOK: Tko je Ivan Knezović i koja je njegova uloga u slučaju ‘Budimir’?

Must Read

Iako se o slučaju “Budimir” već potrošilo podosta tinte te su se složile mnoge kockice u mozaiku, nakon objave snimka nadzornih kamera u zgradi Vlade FBiH u Mostaru ponovno se aktualiziralo pitanje tko je zapravo Ivan Knezović.
Naime, prema brojnim navodima, on je trebao biti krunski svjedok protiv predsjednika Federacije Živka Budimira, jer mu je, po nalogu pravosudnih i policijskih tijela u uredu u Mostaru, trebao predati 7000 maraka u označenim novčanicama, što ovaj nije uspio uraditi, pa ih je, nakon dolaska tužitelja i SIPA-e, nespretno ubacio u stalak za kišobrane, piše mostarski Dnevni list.
Na snimkama se jasno vidi kako, nakon ulaska pripadnika SIPA-e u Budimirov ured, Knezović izlazi, sjeda na stolicu u hodniku te u jednom trenutku koristi priliku da ubaci nešto u stalak za kišobrane. Ipak, jasno treba kazati kako nitko ni iz Tužiteljstva BiH ni iz SIPA-e do sada nije potvrdio ovu priču, a tužitelji u svoj dokazni materijal nisu uvrstiti navodnih 7000 maraka pronađenih u označenim novčanicama.
Podsjetimo, odmah nakon akcije procurile su informacije kako je Knezović kod Budimira imao zakazan sastanak tek za desetak dana, ali se nenajavljeno pojavio u njegovom uredu na dan akcije. Neki mediji tada su pisali da je Knezović novac ostavio u panici, jer je u torbici u kojoj je pronađen novac ostavio i svoje osobne dokumente.
Prema informacijama do kojih smo neslužbeno došli, Tužiteljstvo BiH je angažiralo Knezovića jer su smatrali kako lako može doći do Budimira i s njim dogovoriti sastanak.
Nadalje, prema sugovornicima Dnevnog lista bliskim ovom slučaju, Tužiteljstvo BiH ima određene informacije oko Knezovića kojima ga “drže u šaci”, te je onaj zbog toga i pristao biti dijelom ove priče.
Inače, prvi put javnosti ime Ivan Knezović postalo je poznato kada je postao direktor Željeznica HZ Herceg Bosne. Iako su se u to vrijeme uz ovo poduzeće vezale neke manje afere, poput osoba koje su primale plaću, a nikada se nisu pojavile na poslu, najveća je svakako ona oko privatizacije Željeznica HZ Herceg Bosne.
Naime, mnogi mediji su tada brujali o tome, pa tako se u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo objavljenom 10. prosinca 2007. godine navodi kako je u procesu privatizacije Knezović tvrdio kako je informirao zaposlenike o privatizaciji.
– Knezović iz Željeznica HZ HB kaže da je obavijestio radnike o privatizaciji. Međutim, na upisu dionica su se pojavili samo Knezović, koji je kupio 71 posto tada ponuđenog kapitala Željeznica HZ HB, te drugi nekadašnji rukovoditelji željeznica i s njima povezani biznismeni. Knezović kaže da je 10 milijuna maraka kapitala Željeznica HZ HB kupio certifikatima “koje je dobio od obitelji”. Nije želio reći o kojem iznosu je riječ, navodi se u tekstu CIN-a.
Napomenimo kako je Knezović obavljao funkciju zamjenika direktora Javne korporacije Željeznice BiH. Isto tako, za ovaj slučaj zanimljivo je kazati kako je Knezović bio na osnivačkoj skupštini Budimirove Stranke pravde i povjerenja u Sarajevu. Prema riječima osoba koje su bile na osnivačkoj skupštini, Knezović je bio jedan od prvih koji je srdačno Budimiru čestitao osnivanje stranke.
Uz to, mostarskom listu potvrđen je je kako Knezović nije član SPP-a. Prema tome, vrlo brzo možemo očekivati i još detalja oko slučaja “Budimir” i svakako konačno rasvjetljenje Knezovićeve uloge u svemu tome.
Iako su jučer novinari Dnevnog lista došli do broja Knezovićevog mobilnog telefona, cijelo vrijeme imao isključen mobilni aparat, a ni Tužiteljstvo BiH nije moglo dati podrobnije informacije o navodnom pronalasku 7000 maraka u označenim novčanicama.

Bljesak l DL l Poskok

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -