KOŽUL: Koalicija koja je formirala Vijeće ministara više ne postoji

-Imenovanje članova SIP-a u Parlamentu BiH, s obzirom na način i trenutak odabran za realizaciju, jedan je od najozbiljnijih i najprizemnijih udara na opstojnost i integritet BiH u zadnje vrijeme. Ova nezakonita odluka je donesena upravo u trenutku kada su osigurani svi preduvjeti za provođenje zakonite procedure imenovanja članova SIP-a kojima je istekao mandat, rekao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis izbor novih članova SIP-a BiH od strane SDA, velikog dijela bošnjačkog bloka  te SDS-a i PDP-a iz RS.

Kožul ističe da su “skinute zadnje maske” u pokušajima bošnjačkih političkih predstavnika u neustavnom preuređenju BiH.

-Ovim su skinute i zadnje maske s planova bošnjačkih političkih predstavnika da preurede državu suprotno njenom ustavu. Iako je u pitanju nezakonita odluka, fokus bih zadržao na njenoj štetnosti po ukupne političke odnose, rekao je Kožul.

Politička kriza produbljena do dna

HDZ-ov državni parlamentarac kaže da se odlukom o izboru novih članova SIP-a politička kriza produbila na najvišu moguću razinu, upravo u trenucima kada državi prijeti usijanje  migrantske krize te pandemija koronavirusa.

“Ovom odlukom produbljuje se do dna politička kriza u BiH upravo u trenutku kada zemlji prijete dvije kataklizmične vanjske krize-migrantski val i pandemija korona-virusa. Zemlja koja se u svom punom kapacitetu teško može nositi s ovim dodatno je destabilizirana u vrijeme potrebe za najvišim stupnjem pripravnosti, organizacije i zajedničkog djelovanja, istaknuo je Kožul.

Koalicija više ne postoji

Sugovornik HMS-a smatra da koalicija koja je formirala Vijeće ministara BiH više ne postoji.

-Koalicija koja je formirala Vijeće ministara više ne postoji. Otvoreno je pitanje tko će i kako donositi nužne i neophodne odluke na državnoj razini u sljedećim važnim i teškim danima. Otvoreno je pitanje kuda će i kako ova zemlja dalje, mišljenja je Kožul.

U SIP bi i član Komšićeva kabineta

Kožul pojašnjava da se ne radi samo o smjeni srpskih kadrova te da se radi na smjeni i hrvatskog člana SIP-a na čije bi mjesto trebao doći član kabineta Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

“Ova smjena je iz providnih taktičkih razloga samo kratkotrajno odgođena”, smatra Kožul dodajući da je glava ove operacije SDA, a DF i srpska opozicija su samo prateći izvršitelji,  rekao je Kožul za HMS.

Kapacitet SBB-a beznačajan

Komentirajući protivljenje SBB-a imenovanju novih članova SIP-a Kožul kaže da je parlamentarni kapacitet te stranke beznačajan istaknuvši ga, ipak, kao glas razuma.

“Stav SBB, obzirom na njegovu snagu u parlamentu, je efemeran, iako ga treba istaći kao glas razuma, makar samo simboličan u ovom slučaju”, kaže Kožul.

Državu ruše “patriote”

Dužnosnik HDZ-a BiH drži da je Dragan Mektić srpski pandan Željka Komšića.

“Komšić, kao poželjni Hrvat, dobio je svog pandana u Draganu Mektiću kao poželjnom Srbinu”, rekao je Kožul obrazlažući da je paradoks da ovo rade i državu ruše patriote, odnosno oni koji je deklarativno neizmjerno vole.

Kožul je izjavu za HMS zaključio citirajući Euripida:

-Postoji Euripidova izreka koja kaže – kad je ljubav pretjerana ne donosi čovjeku čast i dostojanstvo”./B. Galić/HMS/