Published On: Thu, Mar 12th, 2020

PLAN APP Lovrinović: SDA pravi unitarnu državu; krenuli su u obračun s neistomišljenicima

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović u razgovoru za Dnevnik.ba komentirao je izbor dvojice novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH iz reda srpskog naroda te potvrđivanje novih mandata dvojici dosadašnjih članova ove institucije iz reda bošnjačkog naroda. Smatra kako njihovo imenovanje nije zakonito.

Pristankom na protuzakonito imenovanje novih članova SIP-a BiH, SDA ne samo da je sudjelovao u preglasavanju, nego je prevršio svaku mjeru kada je riječ o dogovoru funkcioniranja parlamentarne većine, izjavio je predsjedatelj Kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović za Dnevnik.ba.

Kao što smo po mnogo čemu endemska država, rekao je, evo smo patentirali i novi način demokratskog ponašanja, preglasavanja parlamentarne većine. Ironično naglašava kako je “ovo najviši stupanj demokracije i nikad viđen”.

Naime, na prijedlog zastupnika SDS-a Dragana Mektića, Zastupnički dom usvojio je odluku o prestanku mandata članovima SIP-a Suadu Arnautoviću, Ahmetu Šantiću, Branku Petriću i Novaku Božičkoviću, kojima je istekao mandat, i izabrao Suada Arnautovića, Ahmeta Šantića, Jovana Kalabu i Vanju Bjelica-Prutinu. Istovremeno, zastupnik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana SIP-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda – Željka Bakalara, savjetnika predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića, ali taj prijedlog nije usvojen. Kad je ova točka uvrštena na dnevni red, zasjedanje su napustili zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH, a odluku su izglasali zastupnici SDA, DF, SDS i PDP-a. Protiv je pak bila i SBB Fahrudina Radončića.

Inače, novoizabrani srpski članovi SIP-a bliski su upravo PDP-u i SDS-u.

Lovrinović ističe kako se slične stvari događaju sve češće. Pojašnjava kako je riječ o modelu koji je SDA uvela u prošlom mandatu, a koji se primjenjuje i u radnim tijelima PS BiH.

“Jasno je sada da se ne radi o pukom neslaganju s partnerima iz parlamentarne većine nego o ozbiljnoj promjeni političkog ponašanja SDA i to još od mandata 2014-2018. Sad se sve nastavlja i u ovom mandatu. Svi pokazatelji govore kako SDA više ne slijedi odluke mirovnih sporazuma i kako je definitivno krenula u smjeru stvaranja unitarne države koju od milja nazivaju ‘građanska’. Zbog potrebe  postizanje ovoga cilja uveden je novi plan tzv. APP ili ‘ako prođe-prođe’, dakle nije ANP. Tako je i u prošlom i u ovom mandatu. SDA je oko sebe okupila istomišljenike, prije svih DF i SDS-PDP.  Vlast se uspostavi  s onima koji imaju dovoljno ruku da bi mogla funkcionirati u najmanjem potrebnom obliku. Istodobno, SDA-ovi sateliti stalno pokreću različite postupke pred tijelima vlasti koje eto SDA podupire jer su, kako kažu, demokratska rješenja nekih pitanja”, rekao je Lovrinović dodavši kako je tako u samo nekoliko zadnjih mjeseci pokrenuto donošenje niza mjera koji se tiču primjerice zastupničkih plaća.

Time, pojasnio je, pokušavaju vršiti pritisak na zastupnike. Potom, tu su donošenja zakona o VSTV-u, izmjenama Ustava, Izbornog zakona i evo sada imenovanje članova SIP-a.

“Uglavnom se ide na preglasavanje.Osim toga, strahovito je velik i silan pritiska medija naklonjenih takvoj politici. Jasni su pokazatelji kako je SDA krenula u obračun sa neistomišljenicima”.

Imenovanje novih članova SIP-a imat će nužno i političke posljedice. Naime, kako nije prošlo imenovanje i hrvatskog člana SIP-a, spomenutog Bakalara, jasno je poslana poruka HDZ-u da se i to lako može dogoditi. Neizravno se pokušava raskinuti savez HDZ-a sa SNSD-om. Također, srpski zastupnici su prekršili odluku Narodne skupštine RS da srpski predstavnici ne sudjeluju u radu institucija države BiH.

“Političke posljedice su sve ozbiljnije. Ovoga trenutka po meni čak i nesagledive. Ovo jednostavno nije prihvatljivo i neće nikada biti. Ako se ovako nastavi, može samo dovesti njihovu politiku u potpunu suprotnost i ne da neće dobiti  unitarnu državu nego neće nikakvu”, izjavio je.

Kaže i kako zastupnici HDZ-a BiH poduzimaju sve kako bi kolege iz SDA uvjerili da su na pogrešnom putu. Za sada u tom imaju malo uspjeha.

“HDZ BiH i HNS će naravno, kao i do sada, iznaći odgovore. No, moram priznati da je to svakim danom sve teže. Već dvadeset godina pokušavamo urazumiti kolege iz SDA o osiguranju političkih prava hrvatskog naroda, koja su debelo narušena od 2000. godine. Od minimalnih zahtjeva legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu BiH i domovima naroda ne možemo i nećemo odustati. Prije ili kasnije morat će to prihvatiti”.

Svjestan sam, kazao je, kako je teško probleme s kojima se susrećemo predočiti našoj javnosti jer su vrlo komplicirani.

“Ali mi smo izabrani politički predstavnici i oni koji su nas izabrali od nas to očekuju. Moramo nastaviti borbu. Možda se nekima čini da bi naši potezi trebali biti i radikalniji, ali procjena je da se ipak pokuša doći do dogovora. Jednostavno dogovor nema alternative. Imamo sigurno donju granicu ispod koje nećemo ići. Barem ja tako vidim”.

Lovrinović je izjavio i kako je upitno ima li BiH i dalje parlamentarnu većinu na državnoj razini.

“Mislim da imamo prinudne partnere, a dokle će partnerstvo potrajati to jednostavno ovoga trenutka ne mogu procijeniti. Nisam optimist ako se SDA ovako nastavi ponašati”.