Published On: Čet, kol 22nd, 2019

Kovačević: Hrvati u FBiH, iako bi prema Ustavu trebali biti ravnopravan konstitutivni narod, to trenutno nisu

Hrvatsko pitanje je realan problem, ali ono mora biti riješeno unutar Federacije BiH /FBiH/ kao što je i predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

“To je unutrašnje pitanje FBiH, odnosno pitanje za Bošnjake i Hrvate da nađu rješenje za međusobne odnose unutar tog entiteta”, rekao je Kovačević.

Komentirajući izjavu predsjednika Vanjskoopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu Mire Kovača da BiH treba biti podijeljena na tri dijela, Kovačević navodi da Kovač govori o nekakve tri regije, a Republika Srpska je mnogo više od regije.

“Eventualno stvaranje trećeg entiteta je pitanje za FBiH. Međutim, svi moramo priznati, jer je očigledno, da Hrvati u FBiH, iako bi prema Ustavu trebali biti ravnopravan konstitutivni narod, to trenutno nisu. To je pitanje koje bi trebalo pokušati riješiti, ali koje će Hrvati i Bošnjaci međusobno morati rješavati”, kaže Kovačević za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, Hrvatska kao potpisnik i garant Daytonskog mirovnog sporazuma ima pravo da iznosi mišljenje o tome u kakvom položaju se nalazi hrvatska zajednica u BiH.

“Mi u tom smislu ne vidimo problem”, kaže Kovačević.

Kovač, koji je bio ministar vanjskih poslova Hrvatske, rekao je da BiH treba podijeliti na tri dijela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

On smatra da bi Hrvati u BiH podjelom te zemlje, po uzoru na Belgiju, mogli ostvarti ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.