Published On: Čet, kol 22nd, 2019

Stravični požari diljem Amazone – vrhunac se tek očekuje: Dim je toliko jak da se vidi čak iz svemira!

Sredinom dana u ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. godine, nebo iznad  São Paula u Brazilu odjednom je postalo tamno. Cijeli grad, zajedno s dijelovima brazilskih država Mato Grosso i Paraná, bio je ispunjen dimom od divljih požara koji bjesne Amazonom, pišu lokalne vijesti.

Ranije ovog mjeseca Amazonas (najveća država u Brazilu) proglasila je izvanredno stanje zbog sve većeg broja šumskih požara, izvijestio je Euro News. Sezona požara u Amazoni tek počinje – traje od kolovoza do listopada, a vrhunac je sredinom rujna. No, dim je već toliko jak da se može vidjeti čak iz svemira!

Prošli tjedan NASA je objavila satelitske snimke na kojima je prikazana vatra i dim u Brazilu. Citirajući Globalnu bazu podataka o emisijama od požara, NASA je primijetila da, iako su trenutačne razine požara neznatno ispod prosjeka u odnosu na posljednjih 15 godina, u nekim su državama, poput Amazonasa i Rondônije, veće.

Iznadprosječne dnevne požarne aktivnosti

“Država Amazonas do sada je vidjela iznadprosječne dnevne požarne aktivnosti tijekom cijelog kolovoza”, rekao je Mark Parrington, stariji znanstvenik koji radi na emisiji požara u Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze.

Prema Parringtonu, požari u Amazoni ispuštaju prosječno 500-600 metričkih tonaugljičnog dioksida tijekom tipične godine. U 2019. su dosad već ispustili 200 metričkih tona stakleničkih plinova. Prema Globalnoj bazi podataka o emisijama od požara, u ponedjeljak je u Amazonasu otkriveno 8.668 požara. To je premašilo proteklih nekoliko godina, i doseže nešto više od vrhunca u 2016. godini kada je bilo 8.836 požara.

Satelitske snimke prate kretanje dima koji je potpuno ispunio zrak u São Paulu. Gustavo Faleiros, urednik informativne skupine za zaštitu okoliša InfoAmazonia, u e-mailu je rekao da je kvaliteta zraka još lošija na selu nego u gradu.

“Zrak je bio čist, a sada je selo prepuno dima i pepela”

“Stanovnci sela počeli su se žaliti zbog dima od divljih požara, jer je tamo zrak bio čist, a sada je selo puno dima i pepela”, rekao je Alberto Shiguematsu, stanovnik São Paula koji je to objavio na Twitteru.

Prema Shiguematsuu, u ponedjeljak oko 15:15 nebo je postalo “stvarno tamno”. Rekao je da tijekom deset godina svog života u São Paulu, nikada nije vidio takav dim. Pročitao je da je u Amazoni bilo požara, ali nije mislio da će biti pogođen.

“Dim dolazi ovdje, u São Paulo, tisućama kilometara daleko? To me iznenadilo”, rekao je.

Povećano krčenje šuma

Vijest o tim požarima dolazi usred izvještaja o povećanom krčenju šuma pod vodstvom krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara, što je potaknulo prosvjede u zemlji kao i međunarodnu zabrinutost. Iako dim od požara prijeti zdravlju svih onih koji žive u blizini, više požara predstavlja dodatnu štetu za amazonsku prašumu u cjelini.

Vlažnost je Amazonu u prošlosti štitila od silnih požara, ali suša, krčenje šuma i poljoprivreda mogli bi požare učiniti toliko uobičajenima da bi u potpunosti mogla izmijeniti njen krajolik, upozorilo je istraživanje iz 2014. godine. Prema objavi InfoAmazonie, Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja predviđa da će kiše u središnjoj i sjevernoj Amazoni biti za 40 do 50 posto ispod normalne u sljedeća tri mjeseca.

“Postoji izravna veza između pojačanih požara i porasta krčenja šuma”, napisao je Faleiros u postu na blogu. “Među 10 općina koje su zabilježile najveće požare u 2019. godini, sedam je također na popisu općina s najvećim brojem upozorenja o krčenju šuma”, piše Vice.com.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare