Published On: Sun, Sep 27th, 2020

Korčula: Iskopana cisterna, stara 2 i pol tisuće godine

U Lumbardi je na mjestu gdje je pronađena legendarna psefizma, jedan od najvažnijih spomenika helenizma u Europi – završeno iskopavanje monumentalne cisterne, stare čak 2 i pol tisuće godine.

Zbog svega toga Lumbarda je postala tek drugi grad u Hrvatskoj koji je primljen u asocijaciju “Europa Nostra”, krovna asocijacija povijesne baštine u Europi, piše HRT.

Jedistveno na Mediteranu

Prije 2 i pol tisućljeća ovdje se vjerojatno napajalo čitavo jedno mjesto, a danas su redoviti posjetitelji konzervatori koji se trude za budućnost zaštiti antičku grčku cisternu.

”Poglavito žbuka, koja je u svakom pogledu iznimna i neuobičajena, tehnički vrlo dobro izvedena. Međutim budući da se to, kao i na svakom drugom arheološkom lokalitetu, nalazi vani – izložena je raznim uvjetima propadanja”, objašnjava konzervator Krešimir Bosnić.

Video: U Lumbardi na otoku Korčuli završeno iskopavanje monumentalne cisterne

Cisterna je pronađena na istome mjestu kao i legendarna psefizma, a i datira iz istog razdoblja – konac 4. i početak 3. stoljeća prije Krista.

”Cisterna je ogromna, 10×17 metara tlocrtne veličine i sačuvane visine u najdubljem dijelu od 3 i pol metra. To je golema količina vode. Tehnološki je riječ o jednom fascinantnom objektu koji je jedinstven na Sredozemlju”, tvrdi arheolog Hrvoje Potrebica.

Velika vijest u svijetu arheologije

Jedna od zagonetki je što je otvorena, nema tragove krovne konstrukcije, ali svojom veličinom monumentalna – na istočnoj obali Jadrana nema helenističkog objekta koji bi joj mogao parirati. Upravo zbog toga cisterna je velika vijest u svijetu arheologije, a snimljena je i najmoderniji 3D skenerom na svijetu.

”Dobili smo trenutno najmoderniji skener na svijetu koji je cisternu snimio s 430 milijuna točaka. Dakle rezolucija nam je jedan milimetar, pa se nadamo da ćemo tako dobiti dokumentaciju i izuzetno sredstvo monitoringa”, pojašnjava Potrebica.

Posao je tek počeo

Cisterna i prije svega psefizma bili su glavni aduti da Lumbardu prošlog tjedna. primi asocijacija Europa Nostra, krovna europska institucija za kulturnu baštinu, piše HRT.

”Mi smo se prvenstveno učlanili u tu asocijaciju da možemo povlačiti sredstva, da se nalaz zaštiti. To su dosta ozbiljni projekti, a još treba puno istraživati na ovom području. Ovo je samo jedan dio, mali segment koji je otkriven”, poručuje načelnik općine Lumbarda Igor Kršinić.

Posao je tek počeo, a plan je da se uz nastavak radova, izgrade suhozidi i otvori prostor za posjetitelje.