Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KONAČNE PRIPREME ZA NAPAD? Amerika uputila borbenu flotu USS Nimitz u pravcu Sirije

Must Read

“Riječ je o raspoređivanju sredstava kako bismo ih imali na raspolaganju ako bude potrebna borbena moć skupine nosača zrakoplova”, rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

WASHINGTON – Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine uputili su se na zapad prema Crvenome moru kako bi pružili potporu mogućem američkom ograničenom vojnom udaru protiv sirijskog režima, ako to bude potrebno, rekli su u nedjelju američki dužnosnici.

Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, nema zasad specifične zapovijedi da ode u istočno Sredozemlje, ali se kreće prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

“Riječ je o raspoređivanju sredstava kako bismo ih imali na raspolaganju ako bude potrebna borbena moć skupine nosača zrakoplova”, rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

Drugi dužnosnik je rekao da još uvijek nije odlučeno o točnom pozicioniranju flote u Sredozemnom moru.

Američka mornarica već je ranije udvostručila svoje kapacitete u istočnom Sredozemlju , gdje sada ima pet razarača koji zajedno posjeduju 200 projektila tipa tomahawk.

Flota nosača USS Nimitza bila je u Indijskom oceanu gdje je pružala podršku operacijama u Afganistanu i bila se trebala vratiti u SAD pošto ju je nedavno zamijenila borbena flota predvođena nosačem zrakoplova USS Harry S. Truman.

Umjesto toga odlučeno je da USS Nimitz ostane u regiji i da se premjesti bliže Siriji.

Kina zabrinuta zbog Sirije, Rusija šalje špijunski brod

PEKING/MOSKVA – Kina je u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog namjera SAD-a da napadne sirijski režim, a Rusija je u istočno Sredozemlje poslala špijunski brod.

Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih jednostranih vojnih akcija protiv Sirije, nakon što je američki predsjednik Barack Obama odlučio od Kongresa zatražiti mišljenje o napadu.

SAD je prenio Kini svoje spoznaje o dokazima o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Kina međutim smatra da ni jedna strana ne treba prejudicirati rezultate istrage UN-a o kemijskom oružju, koja bi prema mišljenju Kine trebala biti objektivna i nepristrana i koja bi trebala uključiti i konzultacije sa sirijskom vladom.

Rusija je u međuvremenu u istočno Sredozemlje poslala špijunski brod, objavila je u ponedjeljak agencija Interfax.

Brod Priazovje napustio je u nedjelju ukrajinski Sevastopol i krenuo “skupljati aktualne informacije u području eskalirajućeg sukoba”, navodi agencija riječi neimenovanog vojnog izvora.

Rusko ministarstvo obrane odbilo je komentirati te informacije.

Rusija se protivi američkoj namjeri da napadne Siriju nakon otkrića uporabe kemijskog oružja u ratu u toj zemlji. Službena Moskva smatra da su napad kemijskim oružjem izveli pobunjenici kako bi izazvali međunarodnu vojnu intervenciju. ( Hina)

Asad prijeti Amerikancima u očekivanju udara na Siriju

Sirijski predsjednik Bašar al Asad na trenutak je odahnuo i dobio na vremenu jer predsjednikBarack Obama čeka da mu Kongres amenuje odluku o udarima na ciljeve u Siriji. Usporavanje Zapada osnažilo je njegovu retoriku, pa je nakon susreta s iranskom delegacijom u Damasku izjavio kako je “sirijska armija spremna na napad i sposobna odgovoriti i odbaciti neprijatelja”. Optužio je SAD ne samo za raspirivanje rata nego i za podršku teroristima jer Asad i dalje inzistira da se u Siriji vodi rat između legalnih institucija vlasti i terorista. Inače, iz anonimnih izvora u Moskvi, tamošnji mediji javljaju da je isporuka oružja Siriji iz Rusije obustavljena jer Damask nije platio ugovorenu robu.

Arapske zemlje pozvale na akciju protiv sirijske vlade

KAIRO – Arapske zemlje u nedjelju su pozvale međunarodnu zajednicu da pokrene akciju protiv sirijske vlade zbog kemijskog napada u kojemu su poginule stotine civila.

U završnoj rezoluciji koju je Arapska liga prihvatila na sastanku u Kairu, Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica pozivaju se da “pokrenu odlučne i neophodne mjere protiv krivaca za zločin za koji odgovornost nosi sirijski režim”.

Ministri vanjskih poslova Arapske lige također su u rezoluciji rekli da se osobe odgovorne za napad trebaju naći pred sudom, kao i ostali “ratni zločinci”.

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal rekao je da osuda Sirije zbog kemijskog napada, u kojemu je prema američkim dužnosnicima ubijeno 1429 osoba, nije dovoljna, te da odgađanje međunarodne akcije nije prihvatljivo.

“Svako protivljenje međunarodnoj akciji samo će ohrabriti Damask na nastavi s provođenjem svojih zločina i da se koristi oružjem za masovno uništenje”, rekao je al-Faisal.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -