Published On: Uto, lip 15th, 2021

ON SE POTPUNO RASPADA: Dao je brdo nesuvislih rečenica, što se događa s njim?

Je li drugi bošnjački član predsjedništva uopće više suvisla osoba? Naime iz njegovog priopćenja moglo bi se zaključiti da Komšić gubi osnovne vještine kognicije.

On napada Daytonske postulate nazivajući ih prevaziđemnim dok u istoj rečenici pohvaljuje upravo donešenu deklaraciju NATO-a koja jasno stoji iza Daytona.

U istoj rečenci  je protiv konstitutivnosti (čiju konstitutivnu plaću ubire) i istovremeno pohvaljuje deklaraciju NATO-a iz koje je izbačena riječ građani i naglašen trokonstitutivni Dayton.

U jednom trenu je protiv legitimnog predstavljanja i etničkih podjela EU društava, u drugom dijelu se divi EU i NATO-u sa sjedištem u Belgiji, koja funkcionira na principu legitimnog predstavljanja triju etničkih zajednica. Jednako kako funkcioniraju druga višeetnička društva Europe.

On je protiv federalizacije BIH, ali tvrdi da se BIH treba urediti kao sve druge europske federalne zemlje. Sve višenacionalne europske zemlje su  federalizirane.

Zašto ne predloži  federalizaciju BIH kao zamjenu za ustavnu konstitutivnost? Zato što mu ne da gazda. Jer gazda nije demokrat i nije za građansku BIH koju bi federalizam omogućio. Građansko je eufemizam za unitarnu BIH. Ne postoji niti jedna unitarna višenacionalna zemlja Europe. Sve su federalizirane.

Što se događa s našim predsjednikom g. Bakir Izetbegović?

Ok , posudili ste ga, iskoristili i sada ga brukate kao zadnju krpetinu. Evo što ste ponizili cijeli hrvatski narod, onaj dio koji niste protjerali i poubijali, no kakvo god političko smeće Komšić bio, on je ipak u konačnici Hrvat, takav će biti i pokopan i molimo da nam ga u Kiseljak vratite u onakvom stanju u kakvom ste ge odvukli od nas. Bio je čio  i neukiseljen. Prošlo je vrijeme kada ste nam našu djecu vraćali u komadima kući. Demokratizirajte, manite se više raspačavanja Hrvata. Europa nas čeka.

Komšićev salto mortale:

U priopćenju iz njegovog ureda u Predsjedništvu BiH u Sarajevu,  nakon što je NATO potvrdio potporu Daytonskom sporazumu napisana je nemušta  izjava koja nema puno dodirnih točaka s realnošću:

U deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda, ali stoji Daytonski sporazum, kao jamac konstitutivnosti, što znači da nema konstitutivnosti naroda, prema tumačenju Komšićevog ureda.

Pozivanjem na Daytonski sporazum, koji snažno štiti etnički koncept prema Komšiću je  još jedna delegitimizacija  prevaziđenog etničkog koncepta. I to jedini on tvrdi na bošnjačkoj sceni. Ostali se ne brukaju i mudro šute.

Etnički koncept je , kaže potom, prevaziđen i na međunarodnoj sceni (Posebno u  višeetničkoj Belgiji, gdje je sjedište NATO-a, jelte) jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima

Stoga, ali i zato, (kakva je to formulacija rečenice stoga, ali i zato???) pozdravljam deklaraciju (*koja podržava ono protiv čega on jest) a koja  je usvojena na samitu NATO-a.

Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost, navodi dalje Komšić i dodaje da su neki  očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali da do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti s temeljenim vrijednostima NATO saveza.

Nametnuti je očito u panici. I ne želi prihvatiti da je Ustavni sud BIH koji je formiran u skladu s odlukom OHR-a odavno u BIH definirao princip legitimnog predstavljanja. Iako taj princip nije BH izum. Radi se o nečemu što baštini cijeli demokratski svijet. Kakvo predstavljanje u demokraciji smije biti osim legitimno? Ima li smisla da birače predstavlja bilo tko drugi osim oni političari koje birači izaberu? Zašto je Komšić protiv tog? Pa zato što želi da predstavlja ljude koji ga ne biraju.

Kad je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

Primjetimo riječ “isključivo”. Panika je tolika da Nametnuti negira presude Ustavnog suda, kao i dio presude Europskog suda za ljudska prava koji je kazao da se sve njegove presude mogu implementirati u postojeći Ustav.

Komšić je nakon ove deklaracije trebao dati ostavku, ili u najmanju ruku odreći se konstitutivne plaće. Zašto? Pa zato jer tvrdi da je principijelan i da mrzi konstitutivnost. Što bi netko tko mrzi konstitutivnost primao plaću na osnovu konstitutivnosti?

Značajnim smatra , kaže Komšić i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele – izjavio je također povodom usvojene deklaracije Komšić. I ostao živ. Ukratko podržao je osudu samog sebe.

Je li treba nekome pojašnjavati da nema pogubnije političara u BIH koji je više unio podjele u BIH društvo od Željka Komšića?

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>