Subota, 22 lipnja, 2024

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Must Read

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužitelj suda zatražio nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog ratnih zločina.

U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za uhićenje Netanyahua, njegovog ministra obrane Yoava Gallanta i tri lidera Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahya Sinwara.

Izda li sud takve naloge gotovo sve zemlje Europske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj.

“Francuska podržava Međunarodni kazneni sud, njegovu neovisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”, priopćilo je kasno sinoć francusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao je “nečuvenim”, francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav. Ministarstvo je ponovo osudilo Hamasov ‘antisemitski masakr’ 7. listopada, a ponovo je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj agresiji na pojas Gaze.

“Što se tiče Izraela, na predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj…”, saopćilo je ministarstvo.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš izraelsku vladu i Hamas. Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, izvlačenju taoca ili dostavljanju humanitarne pomoći./HMS/

- Advertisement -

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -