KOMŠIĆ NAJAVIO RASKID KOALICIJE: Zbog Deeflija, recidiva SDP-a, koji odbijaju poštovati Ustav FBIH , ovaj entitet ide u novu krizu…

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, čija stranka zajedno s HDZ-om i SDA čini vlast u Federaciji, vjeruje da će se kriza u koaliciji riješiti u korist stavova njegove stranke. Komšić se do sada nije oglašavao u vezi sa sukobima u Vladi Federacije zbog kojih već dva tjedna ovo tijelo ne zasjeda.

Spor je izbio zbog uredbe o načinu imenovanja nadzornih odbora javih poduzeća. DF je tražio da imenovanja vrše resorna ministarstva, dok je HDZ inzistirao da se uredbom regulira pravo Vlade da to čini, u čemu ga je podržala i SDA.

Iako postoji načelan usmeni dogovor članova Vlade FBiH da se na sjednici planiranoj za sutra stavi po strani famozna uredba, Komšić je u kratkoj izjavi za Dnevni avaz najavio drugačiji ishod.

– SDA i HDZ odustali su od uredbe, napisao je Komšić u kratkoj poruci, tvrdeći kako su koalicijski partneri popustili njegovim zahtjevima.

No, Komšićeva reakcija došla je nakon što je došla informacija kako je baš on svom glavnom koalicijskom partneru Bakiru Izetbegoviću iz SDA, navodno s godišnjeg odmora, poručio da će njegova stranka ustrajati na zadržavanju uredbe, i ako to značilo i raskid koalicije!

Kako su jučer prenijeli dobro obaviješteni izvori, Komšić je zaprijetio Izetbegoviću da će, ako se uredba koju traži HDZ nađe na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade FBiH, definitivno napustiti vladajuću koaliciju. Na upit da to prokomentira Komšić je odgovrio kako SDA i HDZ već popustili ultimatumu.

U svemu tome zanimljiva je i činjenica da se SDA na početku svađe između DF-a i HDZ-a držala po strani, ali se na kraju, ipak, priklonila HDZ-u, ostavivši tako DF u svojevrsnoj izolaciji.

Bez obzira na pitanje spomenute uredbe, koje je, izgleda, ostala kamen spoticanja aktualnih “partnera”, sutrašnja sjednica svakako će biti svojevrsni ispit za vladajuću koaliciju, s obzirom na to da će se na njoj raspravljati o poduzećima poput „Aluminija” te „Elektroprivrede HZHB”, koja su pod ingerencijom Ministarstva Reufa Bajrovića, ali gdje HDZ traži neminovne promjene u upravljačkim strukturama, piše list.