PISAO GENERALNOM TAJNIKU UN-a: BiH je najveći europski izvoznik boraca za Islamsku državu!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je u pismu upućenom generalnom tajniku UN Ban Ki Moonu da je terorizam kao ozbiljan izazov pred kojim se našla BiH tragično pokazao lice 27. travnja u smrtonosnom napadu “radikalnog islamiste” na policiju Republike Srpske u Zvorniku, prenosi novinska agencija Patria

-Među Uhićenima u vezi s napadom nalazi barem jedan povratnik iz borbi u Siriji, napominje predsjednik RS.

Dodik je popratno pismo poslao uz redovni Izvještaj koji je Vlada RS uputila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda au kojem se poseban naglasak stavlja na snažnu podršku novoj inicijativi EU za BiH kao i na nužnost decentralizirane federalne strukture BiH.

-U Izvješću se ispituje nužnost decentralizirane dejtonske strukture BiH za očuvanje stabilnosti i funkcionalnog upravljanja BiH. Također se obrazlaže potreba da BiH, kao najveći europski izvoznik boraca u ‘Islamsku državu’ po glavi stanovnika, posebno bude na oprezu i spriječi terorizam kod kuće, ističe se u pismu predsjednika RS generalnom tajniku UN.

Dodik navodi i niz aktivnosti RS na ispunjavanju obveza sukladno usvojenom izjavom na državnoj razini o europskom putu.

Kako pojašnjava, to su stalan rad RS na ekonomskim reformama, preispitivanje skupih i neučinkovitih institucija na razini BiH, reforma pravosuđa neophodna za dostizanje europskih standarda i pregovori o mehanizmu koordinacije vlasti u BiH.

U Izvješću se razmatra i zašto Ured visokog predstavnika mora biti zatvorena, kao i zašto članice UN treba da se suprotstave kontraproduktivnoj rezoluciji o zločinima u Srebrenici, javila je ATV.

more recommended stories