KOGA ŠTITI REUF BAJROVIĆ Je li Vlada FBiH pala zbog Aluminija?

Ohrabreni čvrstom podrškom federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića i njegovih stranačkih kolega iz DF-a, koji su im zajamčili ostanak na sadašnjim funkcijama, članovi menadžmenta Aluminija razmijenili su međusobne pohvale,

Pet dana nakon što su federalni ministri iz SDA i HDZ-a dali suglasnost da se tri člana Nadzornog odbora Aluminija – Mirsad Mujić, Mladen Alpeza i Mehmed Jahić razriješe dužnosti, oni su u Mostaru 28. maja održali zajednički sastanak s Upravom poduzeća na kojem, barem službeno, nije bilo ni govora o smjenama.

Ohrabreni čvrstom podrškom federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića i njegovih stranačkih kolega iz Demokratske fronte, koji su im zajamčili ostanak na sadašnjim funkcijama, članovi Nadzornog odbora i menadžmenta Aluminija razmijenili su međusobne pohvale, navodeći kako je mostarska tvornica u prva četiri mjeseca ostvarila 7,6 milijuna KM dobiti.

Predsjednik Nadzornog odbora Mirsad Mujić tek je kratko komentirao da je o odluci Vlade Federacije BiH čitao u medijima, ali da službenu obavijest nije dobio, premda je dan kasnije objavljena u Službenim novinama. Generalni se direktor Nikica Ljubić, opet, obrušio na novinare, optužujući ih za zlonamjerne interpretacije izvješća o poslovanju Aluminija, koji je uradila revizorska kuća KPMG iz Sarajeva.

Financijsko je izvješće Upravi dostavljeno 21. aprila, s oznakom strogo povjerljivo, ali su pojedini dijelovi analize poslovanja, koju je naručio menadžment Aluminija, ipak, dospjeli do novinara.

Za sve su krivi novinari

„Unatoč iskrivljenoj medijskoj slici o KPMG-ovom revizorskom izvješću o poslovanju Aluminija, sama srž tog izvješća potvrđuje uspješnost rada Uprave, kao i činjenicu da Aluminij već mjesecima ne stvara nove gubitke, nego postiže pozitivne poslovne ishode”, kazao je predsjednik Uprave Nikica Ljubić, upozorivši članove Nadzornog odbora da negativni medijski napisi nanose veliku štetu poslovanju Aluminija i utječu na gubitak povjerenja poslovnih partnera.

Generalni je direktor, međutim, prešutio da je rad Uprave Aluminija medijski problematiziran upravo zbog dubioznih aranžmana s poslovnim partnerima ili, preciznije, samo s jednim partnerom. Posrijedi je, dakako, hercegovački tajkun Marijan Primorac Prndelj, vlasnik kompanije Primorka iz Širokog Brijega, koji već godinu dana, otkako je na mjesto predsjednika Uprave postavio ženinog rođaka Nikicu Ljubića, suvereno kontrolira sve uvozne, ali i izvozne poslove Aluminija.

O monopolskom položaju tvrtki u vlasništvu kontroverznog širokobriješkog biznismena, kada je u pitanju nabavka ključnih sirovina za proizvodnju u Aluminiju, Slobodna Bosna je do sada opširno pisala u više navrata.

Najnovije informacije koje su u međuvremenu dobili iz izvora bliskih menadžmentu mostarske kompanije potvrđuju da Marijan Primorac nije samo strateški dobavljač nego i najveći (na)kupac aluminija za domaće tržište.

Iz pregleda ugovora koje je Uprava potpisala s kupcima za 2015. godinu razvidno je kako će Primorki biti isporučeno 20 tisuća tona aluminija s ugovorenom premijom od 645 američkih dolara, što je za 155 američkih dolara niže od prodajne cijene za ostale domaće kupce; Alpro – Vlasenica, Feal – Široki Brijeg, FE AL – Mostar…

„Pouzdano se zna da se sva roba na domaće tržište plasira isključivo preko Primorke, a onda Marijan Primorac kupcima u BiH robu fakturira po većim cijenama. Računica pokazuje da će tako sedam milijuna američkih dolara godišnje, umjesto Aluminija, zaraditi Primorka”, objašnjava sugovornik koji je dobro upućen u „tajne poslovanja” mostarske tvornice i Primorčevih kompanija.

Isti izvor otkriva kako fakture za isporuku sirovina Marijan Primorac od Uprave Aluminija naplaćuje u gotovim proizvodima, prema ugovoru o kompenzaciji, na temelju kojih ostvaruje dodatni popust. Ranije je objavljeno da je vrijednost faktura za sirovine koje Primorka ispostavlja Aluminiju dostigla cifru od 15 milijuna maraka mjesečno.

Nagli rast troškova nabavke sirovine

U odnosu na prvi kvartal 2014., dok još Marijan Primorac nije posve zagospodario Aluminijem, u istom periodu ove godine enormno su narasli izdaci za nabavku glinice koja se preko Primorke kupuje u tvornici Birač u Zvorniku, te od švicarskog Glencorea. Financijska analiza pokazuje da neto povećanje troškova glinice u prvom kvartalu 2015. iznosi preko 9,4 milijuna maraka, dok su izdaci za glinicu u ukupnim troškovima nabavke sirovina sa 15,5 premašili 21 posto.

Budući da je u poslovnom planu za ovu godinu predviđen najveći rast proizvodnje koja se bazira na pretapanju suhog uloška koji, također, tvornici u Mostaru (pre)prodaje Primorka, nema sumnje da Marijana Primorca očekuje dodatna zarada, na što, uostalom, upućuju i podaci za prva tri mjeseca 2015. Troškovi za nabavku suhog uloška povećani su za 13,4 milijuna KM, za petrol koks (dobavljač Primorka) više od 850.000 maraka i za plin (dobavljač Energtek Herz, čiji je Primorac suvlasnik) preko 180.000 KM.

Indikativno je, također, da je dobavljač svih sirovina za čiju su nabavku naglo porasli izdaci Marijan Primorac?! Nakon što je tvrtki Primorka osiguran povlašteni tretman na tržištu BiH, u ovoj se godini desila i drastična preraspodjela strukture prihoda. U poređenju s prošlom godinom, kada je glavnina proizvoda išla u izvoz, u 2015. će više od pedeset posto prihoda biti ostvareno na nestabilnom domaćem tržištu, dodatno ovisnom o najvećem kupcu, odnosno, Primorčevoj kompaniji.

I iako se menadžment Aluminija hvali povećanom dobiti, upućeni u poslovanje Uprave tvrde da je profit ostvaren isključivo zahvaljujući pozitivnim trendovima na svjetskom tržištu. Odnosi se to, prije svega, na rast cijene aluminija na Londonskoj burzi, rast premija na gotove proizvode (za što je zaslužan bivši direktor Željko Kordić), skok vrijednosti američkog dolara i pad cijena struje, pišu u najnovijem broju Slobodna Bosna.