Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Klub Hrvata u Domu naroda zatražio izvanrednu sjednicu. Na redu Karolijanovka

Must Read

Iako još nema službenih poziva niti termina održavanja, u sljedećem tjednu se može očekivati izvanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kao mogući datum te sjednice spominje se srijeda, 4. srpnja. Karolina Pavlović iz Lijanovićeve stranke, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, 19. lipnja je dobila zahtjev većine delegata iz reda hrvatskog naroda za sazivanje izvanredne sjednice. Razlog za izvanrednu sjednicu delegati Kluba hrvatskog naroda vide u postojanju važnih pitanja za Federaciju BiH o kojima bi Dom naroda trebao raspravljati.

– Više od dvije trećine delegata Kluba Hrvata zatražilo je održavanje izvanredne sjednice Doma naroda. Zahtjev je legalan i u skladu s Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta FBiH. Kad takav zahtjev dođe, predsjedavajuća je dužna u roku od 14 dana sazvati sjednicu Doma naroda. Vjerujem da će predsjedavajuća to i uraditi u skladu s Poslovnikom, kazao je za Oslobođenje Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH.

Predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović za Oslobođenje kaže da prvo očekuje sjednicu Kolegija doma.

– Vidjet ćemo do ponedjeljka što će biti, ako ništa ne bude, mi ćemo, odnosno ja ću kao predsjedatelj Kluba, tražiti sjednicu Kolegija. Ipak, nadam se da će predsjedavajuća u ovih dan-dva uputiti poziv za izvanrednu sjednicu, kazao je Vidović.

Predsjednica Kluba delegata srpskog naroda Mira Ljubijankić kazala je da je imala razgovor i s predsjedavajućom Karolinom Pavlović i s dopredsjedavajućim Jasminom Smailbegovićem.

– Ona još ne zna kad će reagirati. Ja se nadam da ćemo već u srijedu imati izvanrednu sjednicu. Od predsjedavajuće će ovisiti hoćemo li prethodno imati sjednicu Kolegija. Nadam se da hoćemo i da ćemo se dogovoriti na najljepši način, kazala je Ljubijankić.

Ljubijankić kaže da utorak, 3. srpnja, ističe Poslovnikom propisani rok za sazivanje izvanredne sjednice Doma naroda.

Amir Zukić, predsjednik Kluba delagata bošnjačkog naroda, kaže da ovakve postupke nove parlamentarne većine vidi kao pravno nasilje.

– Naročito je u tijeku pravno nasilje u Parlamentu FBiH, jednom od simbola demokracije. Predsjedavajuća Doma dosad nije nikad vršila opstrukciju i kršila Poslovnik. No, mislim da ovo nije dobar put i način. Ako predsjedavajuća sazove izvanrednu sjednicu, mi ćemo doći na nju. Ipak, očekujem prethodno sjednicu Kolegija, kaže Zukić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -