Published On: Pet, lip 29th, 2012

LJIGAVO NEŠTO: E sada baš neću intervenirati u prekomponiranje vlasti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” da neće intervenirati u prekomponiranju vlasti.

Objasnio je da su u srijedu svi bh. lideri bili u Bruxellesu i da oni žele u Europu.

– To znači da moraju imati i sposobnost riješavati probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktualan. Inače bi to bila kontradikcija – želiš u Europu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenirati, rekao je Inzko, dodajući da neće povući ni odluku o suspenziji.

Komentirajući očekuje li da problem nastao u Parlamentu Federacije rješava Ustavni sud kaže da je zaista to sve na na domaćim institucijama i treba ih poštovati.

– Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti što će odlučiti. Ustavnom sudu su se obratile i jedna i druga strana i sad je do Suda, istakao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada FBiH ima pravo raspravljati o odluci predsjednika Federacije BiH, istakao je svoj stav i stav šire međunarodne zajednice, a to je da domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima.

– Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj. Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost riješiti situaciju vlastitim snagama, kaže Inzko, koji ne vjeruje da bi njegov angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije u BiH.

Mišljenja je da BiH, težići da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u, mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare