LJIGAVO NEŠTO: E sada baš neću intervenirati u prekomponiranje vlasti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” da neće intervenirati u prekomponiranju vlasti.

Objasnio je da su u srijedu svi bh. lideri bili u Bruxellesu i da oni žele u Europu.

– To znači da moraju imati i sposobnost riješavati probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktualan. Inače bi to bila kontradikcija – želiš u Europu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenirati, rekao je Inzko, dodajući da neće povući ni odluku o suspenziji.

Komentirajući očekuje li da problem nastao u Parlamentu Federacije rješava Ustavni sud kaže da je zaista to sve na na domaćim institucijama i treba ih poštovati.

– Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti što će odlučiti. Ustavnom sudu su se obratile i jedna i druga strana i sad je do Suda, istakao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada FBiH ima pravo raspravljati o odluci predsjednika Federacije BiH, istakao je svoj stav i stav šire međunarodne zajednice, a to je da domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima.

– Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj. Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost riješiti situaciju vlastitim snagama, kaže Inzko, koji ne vjeruje da bi njegov angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije u BiH.

Mišljenja je da BiH, težići da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u, mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca.