Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

DW: Nikolić- Dačić, pad do dna za Srbiju i BiH

Must Read

Javnost u BiH nije oduševljena opcijom u kojoj je Ivica Dačić na čelu srbijanske Vlade jer se kako kaže profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz radi o ljudima čije politike nisu donijele dobro ni ljudima u Srbiji, ni u BiH. Ipak Kazaz kaže da je to posljednja šansa za Srbiju i politiku prema susjedima: “To je najzdravije rješenje za Srbiju jer joj je to zadnja prilika da se reformira iznutra i promjeni strukturu društvenih vrijednosti. Bolesno srbijansko društvo kakvo je i bosanskohercegovačko može izliječiti samo pad do dna. To da Dačić formira vladu s Nikolićem je pad do dna, kaže Kazaz za deutsche Welle.

Opcija Nikolić- Dačić za BiH ali i za Srbiju je lošija smatra i poltički analitičar Ibrahim Prohić navodeći ipak da ona mora dobiti priliku bez obzira na posljedice. U kontekstu odnosa prema BiH Prohić, kako prenosi Deutsche Welle, navodi da se politike u Srbiji nisu odrekle politike Slobodana Miloševića, što bi i sada moglo imati velike posljednice: “Kad se tome doda apsolutna politička konfuzija u BiH koja postoji između domaćih političkih stranaka onda je situacija veoma tmurna. Ja čak mislim da je ovo najlošija situacija u posljednjih 15 godina. Na št0 će to izaći to je veoma teško predvidjeti”.

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić kaže da ni Srbija u odnosima snaga Dačić-Nikolić ne zna u kojem će pravcu ići a pogotovo ne kada je riječ o odnosu prema BiH. Međutim ono što je sigurno je da se stare navike neće mjenjati kaže Janjić: “Zašto bi to uopće moralo biti drugačije od Borisa Tadića a čini mi se da Boris Tadić u ukupnom rezultatu nije vodio neku politiku koja je predstavljala napredak u odnosu na prethodna vremena. I jedni i drugi se oslanjaju na Republiku Srpsku i na one specijalne veze koje je razvio Vojislav Koštunica. Mislim da će to tako ići i dalje”.

Ima razloga žaliti za onima koji odlaze

Ipak, veliki dio javnosti u BiH, piše DW, zgrožen je ovakvim raspletom situacije u Srbiji, što potvrđuje i profesor Mile Lasić iz Mostara: “Jednostavno niti druga niti bilo koja Srbija nije zaslužila da je 20 godina nakon svega predstavljaju takve opcije koje se hvale da su dobri nacionalisti, pri čemu kod nas nacionalista nije liberalni nacionalnista nego nešto posve drugo. U tom smislu imamo razloga žaliti za onima koji odlaze s političke scene, ma koliko ih do jučer potcjenjivali”.

Bez obzira na ove ocjene, koje ne idu u prilog optimizmu kada je riječ o poboljšanju odnosa Srbije i BiH, javnost očekuje da će Srbija nastaviti s europskim putem što bi automatski značilo i relaksaciju odnosa, zbog pritiska Bruxellesa. Ukoliko se, međutim, Srbija opredjeli za put na kojem nije Europska unija, cijela regija bi se, kažu mogao suočiti sa nestabilnošću zbog povratka politike ili politika iz 90-ih godina

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -