Published On: Čet, velj 14th, 2013

Kličko: Srbi, vidimo se u EU

Vitali KlitschkoBeograd – Jedan od najboljih boksača Vitalij Kličko, koji je postao istaknuti ukrajinski političar, kaže za “Nedeljnik” da vjeruje u europsku budućnost Srbije i Ukrajine.
 
Predsjednik stranke UDAR, odgovarajući na pitanje tog beogradskog lista da li zaista vjeruje da će jednog dana Srbija i Ukrajina, koja nije ni na agendi EU za proširenje, zaista postati članice Unije, je rekao da on ostaje veliki evrooptimista. “I kažem vam: siguran sam da će se Srbija i Ukrajina sresti u Europskoj uniji”, dodao je Kličko.
Na pitanje da li ima dojam da ni Ukrajina kao i Srbija nisu mnogo odmakle od revolucija kojima su svrgnuti prethodni režimi, a da je nada da će sve biti drugačije ostala u prethodnoj deceniji, Kličko kaže da su ipak, usprkos svemu, dvije zemlje krenule naprijed .

 

“Samo, činjenica je da ne možete uvijek sagledate te promjene, a pogotovo to ne može učiniti običan narod. Vi ste u Srbiji srušili jedan autokratski režim, a sada ste jednom nogom već u Europskoj uniji. Ukrajina ne može pohvaliti tim uspjehom, bar ne još. Ali jedno je sigurno – obje su revolucije promijenile ljude. Prestali su biti kotači u mašineriji jedne države koja nije vodila računa o njima. Postali su građani koji su svjesni svojih prava. A te će promjene, promjene u glavi , sigurno izaći na vidjelo “, rekao je on u intervjuu” tjednika “. On je rekao i da se slaže sa stavom bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka da je Srbija bratska nacija Ukrajine. “Apsolutno se slažem s njim – Srbi su naš bratski narod. Možemo mnogo da pomognemo jedni drugima. Imamo mnogo toga zajedničkog, imamo iste interese, imamo dugu zajedničku povijest, običaje i bliske odnose – i političke, i gospodarske, i humanitarne”, istakao je poznati bokser. A na pitanje kakav je njegov stav o Kosovu, s obzirom na to da njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, Kličko je rekao da problem Kosova treba rješavati kompromisom, kaoi da je svjestan da neka magična formula ne postoji.