ŠERIJATSKI SUD I PRAKTIČNO SE USTOLIČIO U ALIJINOM DIJELU BOSNE: “Pravični sudac” tvrdi da nema dokaza da je Šantić ubijen!

 

Predsjednica Kantontonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević prijavila je danas Uredu disciplinskog tužitelja  VSTV-a BiH sudiju tog suda Reufa Kapića.

Kapić je prijavljen zbog postupanja u svojstvu suca za prethodni postupak u predmetu protiv Hamdije Abdića Tigra i ostalih osumnjičenih za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

„Poštovani, dana 19. 12. 2017. godine primila sam na ruke određeni podnesak sudije za prethodni postupak ovog suda Kapić Reufa. U podnesku sudija između ostalih navoda obavještava mene kao predsjednicu suda da neće postupiti po rješenju KV vijeća, da u konkretnom slučaju iskazuje svoj sudijski neposluh, te da zbog njegovog neposluha ja pokrenem disciplinski postupak protiv njega“, navela je predsjednica Nadarević u svom dopisu upućenom Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Reuf Kapić, sudac za prethodni postupak u predmetu Hamdija Abdić Tigar i ostali, prošlog tjedna odbio je prijedog za određivanje pritvora navodeći da „nema osnovane sumnje da je general HVO-a Vlado Šantić ubijen“. 

Pravosuđe BIH kojem građani BIH MORAJU vjerovati

Nakon što je Kantonalno tužiteljstvo Bihać uložilo žalbu, Krivično vijeće Kantonalnog suda Bihać ukinulo je prethodnu odluku sudije Kapića, te je naložilo da se ponovo održi ročište na kojem će biti razmatran prijedog za određivanje pritvora Hamdiji Abdiću, Jasmiru Topalu, Dedi Karabegoviću, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću.

Međutim, nakon takve odluke KV-a, sudija Kapić je, suprotno Zakonu o krivičnom postupku FBiH, iskazao neposluh, a članicama KV-a i predsjednici Kantonalnog suda Bihać je napisao pismo koje je objavio Žurnal:

 

Bahatost sudca vidi se u sljećem pasusu:

„Poštovane kolegice Kasum, Arnautovići Hadžić, zahvaljujem Vam što ste nakon pet dana vijećanja povodom žalbe na rješenje sudije za prethodni postupak, a koju žalbu je izjavilo Kantonalno tužilaštvo Bihać dostavili sudiji za prethodni postupak rješenje. Ovom prilikom vas pojedinačno želim izvijestiti da NEĆU POSTUPITI PO VAŠEM RJEŠENJU u pogledu ponovnog postupka, a to iz razloga što je navedeno rješenje doneseno zloupotrebom sudskih ovlaštenja“, napisao je u svom pismu sudija Kapić.

Sudija Kapić navodi da „ne vidi potrebu“ ponovog postupanja po prijedlogu za određivanje pritvora Tigru i ostalima“ koje je on pustio na slobodu. U istom pismu, Kapić informira i predsjednicu Suda Fatu Nadarević da neće postupiti po rješenju KV-a, te je poziva da protiv njega pokrene disciplinski postupak.

„Nijedan dokaz ne ukazuje da je Vlado Šantić mrtav“ – “optimistićni” je stav  sudca

Međutim, troje sudaca Krivičnog vijeća je ocijenilo da je Kapić, prilikom odlučivanja, načinio bitne povrede krivičnog postupka, te da nije uzeo u obzir sve relevantne dokaze, zbog čega je i ukinuto njegovo rješenje, kojim je on, praktično, pokušao zataškati kompletan slučaj ubistva generala Vlade Šantića.

Unatoč tome, predsjednica Suda Fata Nadarević odlučila je da Kapića ne razriješi sa ovog slučaja, već mu je usmjeno naredila da za ponedjeljak zakaže novo ročište za određivanje pritvora. Inače, sudac Kapić je, nakon što mu je prije deset godina podmetnuta bomba pod automobil postao miljenik SDA i pravosudnih kadrova te stranke.

Obitelj se razmnožava po pravosuđu

Tako je, u listopadu ove godine VSTV imenovao Kapićevog sina Kemala za kantonalnog tužitelja u Bihaću. Pored toga, podvijeće VSTV-a na današnjoj je sjednici bilo predložilo da se za sudiju Općinskog suda u Cazinu imenuje Belmu Kapić – Nuhanović, inače snahu sudije Reufa Kapića. No, nakon što je u VSTV stigla prijava protiv Kapića, imenovanje je odloženo. Podsjećamo, sudac Reuf Kapić 2007. godine disciplinski je kažnjavan zbog propusta u službi. Tada je sankcioniran „javnom opomenom“.

Ubojstva u “Paviljonu”

Osim ovog slučaja, suca Kapića i Hamdiju Tigra vezuje još jedan slučaj. Kapić je, naime, bio sudac u predmetu koji je vođen protiv ubojica svjedoka pokajnika iz predmeta „Paviljon“, u okviru kojeg je vođena istraga o četvorostrukom ubojstvu u Bihaću. Kapiću je, tada, podmetnuta bomba pod automobil, a on je nakon toga donio oslobađajuću protiv Ismeta Čavkića, optuženog za ubistvo Safeta Vardića, svjedoka pokajnika iz Paviljona.

Deset godina kasnije, zvog četvorostrukog ubojstva u Paviljonu uhićen je Emin Pivić, prijatelj Hamdije Abdića Tigra, koji je zajedno s njim osuđivan za druga krivična djela. Osobe koje su podmetnule bombu pod Kapićev automobil nikad nisu pronađene. Tužitelj u predmetu protiv Ismeta Čavkića,  u kojem je sudio sudija Kapić, bio je Zlatan Dedić koji je misteriozno stradao u prometnoj nesreći. Dokumenti sa uviđaja nakon prometne nesreće su spaljeni, što je kasnije potvrdio kantonalni tužitelj iz Bihaća Idriz Begić. Spaljivanje dokumenata inače je specijalnost Armije BIH. Sam Sud u Haagu prizna je da su bili šokirani činjenicom da su tamo dobili samo šest dokumenata iz Sarajeva.

Inače, i tužitelj Begić, koji je uhićen zbog primanja mita, disciplinski je kažnjavan zbog skrivanja dokaza u vezi sa ubojstvom generala HVO-a Vlade Šantića. Begiću su dokazani kontakti sa osobama bliskim osumnjičenom Hamdiji Abdiću Tigru, koji je danas, u prostorijama SDA Bihać održao konferenciju za medije na kojoj je kazao da „mediji vrše pritisak na suce i tužitelje“ da ga ponovo pritvore.

Ukoliko VSTV nakon ovog ne opozove Kapića i ne oduzme mu sudsku licencu, kao i njegovog sina, te odbije imenovanje Belme Kapić, postavlja se pitanje zašto bi Hrvati u BIH u buduće priznavali pravosudnu vlast u BIH? Što još treba da se dogodi pa da shvatimo da je u BIH na snazi šerijatsko rasno sudište?

Kako kroz ovo sve prolazi obitelj Šantić, koju se dodatno ponižava, i ubija i nakon smrti njihovog oca, možemo samo zamisliti. Oni bi također trebali  biti lojalni građani ove “države”. I poštivati njene institucije.