Srijeda, 17 srpnja, 2024

KER- LINDSAY: Otcjepljenje Srpske je iluzija, gurajte BiH ka Europi

Must Read

James Ker-Lindsay, britanski stručnjak za jugoistočnu Europu uglednog Europskog instituta “London School of Economics”, izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz da političari u BiH ne smiju dozvoliti da tenzije rastu na nečemu što je svakako osuđeno na propast, a to je, kako kaže, neko imaginarno otcjepljenje RS ili bilo kojeg drugog dijelaBiH.

Povod za intervju s ovim britanskim analitičarom te ekspertom za pitanja secesije bila je njegova nova studija u kojoj se ocjenjuje da secesija RS-a nema realnu perspektivu te da Milorad Dodik, predsjednik RS, prijeti uprazno.

‘’Bez sumnje, ovakve prijetnje stvaraju probleme stabilnosti države. Ali, boriti se protiv njih znači fokusirati se na probleme s kojima se zaista suočava život u državi. Potrebno je gurati državu ka pristupanju EU. Za takvo nešto nužna je spremnost svih političkih snaga’’, rekao je Ker-Lindsay.

Na pitanje zašto onda iz RS stalno slušamo te priče, on je odgovorio: “Prije svega, u Federaciji postoji duboko usađeni strah o tome da bi RS mogla nekako postati nezavisna. Cijela rasprava o tome igra na kartu nade i strahova ljudi. To je razlog zašto to privlači toliku pozornost. Međutim, čak i ako bi ljudi u RS-u željeli nezavisnost, to se ne može i neće dogoditi. U međuvremenu, pogrešno uvjerenje o tome da se to može dogoditi je hranjenje mnogo nepotrebnih tenzija u zemlji”.

Odgovorajući na pitanje zašto je toliko siguran u to da ni Srbija ni Rusija ne bi podržale eventualnu secesiju RS, britanski stručnjak za jugoistočnu Europu je rekao da u slučaju Srbije, nema apsolutno ništa što bi govorilo o tome da bi ta zemlja podržala odvajanje RS.

‘’ Srbi ja je sada čvrsto na putu ka članstvu u EU. Da bi došli do momenta gdje se nalaze sada, morali su donijeti dosta teških odluka. Ne vjerujem da bi Beograd bacio sav taj postignuti napredak podržavajući nešto što ne bi apsolutno imalo nikakve šanse za uspjeh na međunarodnoj sceni. Što se tiče Rusije, ova država zna da je malo zemalja, ako ih uopće i ima, koje će podržati otcjepljenje RS, posebno zato što bi se takvom potezu snažno usprotivile SAD i EU. Zašto bi Moskva u tom slučaju željela pokazati koliko malo energije ima na svjetskoj sceni podržavajući nešto što će propasti’’, postavio je pitanje Ker-Lindsay.

O tome kakav će kurs, nakon nedavno održanih izbora, imati Srbija on ne predviđa nikakve promjene kada je riječ o dobrosusjedskim odnosima ili naporima Srbije na održavanju regionalne stabilnosti u ovoj fazi.

‘’Svakako, razočaravajuće je, pa i zabrinjavajuće, što nacionalisti opet sjede u Parlamentu. No, Vlada se čvrsto zalaže za članstvo u EU. Ovo je od ključne važnosti. U međuvremenu, bilo je vrlo uočljivo da je premijer Aleksandar Vučić u više navrata naglasio poštovanje Srbije za teritorijalni integritet BiH. I ovo je vrlo važno’’, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Ker-Lindsay, britanski ekspert za jugoistočnu Europu uglednog Europskog instituta “London School of Economics”.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -