Published On: Sri, ruj 15th, 2021

Kazne u RS-u do 5000 KM za nekorištenje ćirilice

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana sutra (srijeda, 15. rujna), naći će se prijedlog Zakona o zaštiti, očuvanju i uporabi jezika srpskog naroda i ćiriličnoga pisma, po žurnom postupku, a koji predviđa novčane kazne do 5000 konvertibilnih maraka za nekorištenje ćirilice.

Kako je navedeno u prijedlogu zakona koji će se naći pred entitetskim zastupnicima, predviđa se jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličnoga pisma kao nematerijalnoga kulturnog nasljeđa, a što podrazumijeva obvezu svih tijela, organizacija i drugih pravnih osoba, prilikom korištenja ćirilice u pravnom prometu, koristiti standardiziran oblik ćiriličnog pisma.

Također, kulturne i druge manifestacije koje se financiraju ili sufinanciraju iz javnih sredstava, obvezne su imati logo i naziv manifestacije ispisan na ćirilici. Predviđene su i određene porezne i administrativne olakšice za poduzeća i druge subjekte koji se odluče u svom poslovanju koristiti ćirilicu, a za one koji ne budu poštovali zakonske odredbe propisane su prekršajne novčane kazne od 1000 do 5000 maraka.

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se kako će imati pozitivan utjecaj jer se “osigurava zaštita i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličnoga pisma kao nematerijalnoga kulturnog nasljeđa” te prenošenje budućim generacijama.

– Zakon će imati pozitivan utjecaj i na obrazovanje jer potiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu uporabu jezika srpskog naroda i ćiriličnoga pisma – objasnio je predlagač.

Pitanje jezika i pisma nije definirano državnim zakonom u BiH niti se nalazi u Ustavu BiH. Ono je definirano Ustavom Republike Srpske, Ustavom Federacije BiH i Statutom Distrikta Brčko BiH te ustavima 10 županija u Federaciji BiH.

Prema Ustavu RS-a, službeni jezici u ovom bosanskohercegovačkom entitetu su jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkoga naroda i jezik hrvatskoga naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica.

U Ustavu Federacije BiH službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski jezik. Službena pisma su latinica i ćirilica. •

guest
nije obvezno
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x