KAVAZOVIĆ: Dolazak Vučića znači nam isto kao i nedolazak

SARAJEVO – Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović bio je gost “Dnevnika D” Federalne televizije i, između ostalog, govorio je o neusvajanju rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima i dolasku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na dženazu i komemoraciju u Potočare, prenosi novinska agencija Patria.

“Nisam bio iznenađen, a ni razočaran onim što se dogodilo u UN-u. Čovjek se samo može razočarati u prijatelje. Bošnjaci su jasno odvojili počinitelje zločina od srpskih naroda, ali oni nisu smogli snage da prihvate činjenice koje je presudio međunarodni sud.

Mi trebamo nastaviti raditi na tome da istina o genocidu u Srebrenici dopre do srpskih naroda koji još u tim elitama ne može smogne snage da se odredi konačno “, kazao je reis Kavazović i nastavio:

“Evidentno je bilo lobiranje Srbije i bh. Entiteta RS prema Rusiji. Mi smo susjedi sa srpskom narodom, očekivali smo da prijeđu taj prag, ali nisu ga uspjeli prijeći”.

“Ako već nismo prijatelji, onda bi bar trebali ostati komšije, da živimo jedni pored drugih, da ne činimo jedni drugima ono što je počinjeno u Srebrenici”, kazao je reis Kavazović

“Srebrenica je kamen na kojem se povjerenje može graditi ili ga neće biti. Ne trebamo biti razočarani zbog neusvajanja rezolucije, jer Srebrenica će ostati živjeti kao najveća tragedija poslije Drugog svjetskog rata, u srcima slobodnih ljudi. Srpska narod očito nije slobodan. Ovisi o Rusije i to je nešto što trebamo znati “, istakao je reis Kavazović.

Govoreći o dolasku Vučića na komemoraciju u Potočare kazao je da srbijanski premijer nije smogao snage, a možda još više Nikolić, prihvatiti pruženu ruku Bošnjaka.

“Islamska zajednica, to želim kazati, prije nekoliko mjeseci otvorila je vrata Gazi Husreva-begove džamije Vučiću. Primili smo ga, pružili mu ruku pomirenja, a on je naravno tu ruku odbio.

Islamska zajednica kao najstarija organizacija je na najsvetijem mjestu pružila ruku Vučiću, znajući kakva je bila njegova prošlost, ali u nadi da ćemo gajiti prijateljstvo između dva naroda. Kasnije je izjavljivao da on želi doći u Srebrenicu da pokaže kako Srbi žele pomirenje a da to Bošnjaci ne žele.

Zato, dolazak Vučića u Srebrenicu je kao i njegov nedolazak, isto nam znači, nakon svega “, naglasio je reis, prenosi Vijesti.ba .