Milićević najavila zaduživanje, uštede i tešku godinu za FBiH

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je u srijedu kako Vlada FBiH planira suradnju s komercijalnim bankama koja će po dinamici i visini biti nadomjestak MMF-u te najavila uštede i tešku godinu za Federaciju.

“Uštede će biti na svim razinama. Procjenjuje se da će se na plaćama i naknadama troškova proračunskih korisnika, kao i na doprinosima uštedjeti oko 15 milijuna maraka, a u okviru izdataka za materijal, sitni inventar i usluge predviđa se ušteda od oko 4 milijuna maraka”, kazala je za Fenu ministrica financija.

Ponovila je kako Vlada ne želi ugroziti socijalno najosjetljivije kategorije (umirovljenici, invalidi po različitim kategorijama…) te da se vode posebne aktivnosti na izmirivanju poticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

“Mislimo da ćemo u narednih desetak dana iznaći načina da isplatimo značajan dio”, istaknula je.

Po njezinim riječima, Vlada FBiH i Federalno ministarstvo financija vode aktivnosti u dva pravca; prvi kroz uštede na rashodovnoj strani, odnosno smanjenje materijalnih i tekućih troškova, ograničavanje zapošljavanja u javnoj upravi i javnim poduzećima te drugi kroz povećanje poreznih prihoda, prvenstveno direktnih poreza.

“Planiramo i suradnju s komercijalnim bankama koja će po dinamici i visini biti nadomjestak MMF-u u ovom trenutku”, naglasila je ona. Što se, pak, tiče suradnje s MMF-om ministrica je kazala: “S Međunarodnim monetarnim fondom su još uvijek otvorena pitanja jer smo malo neozbiljni pa su nas stavili na čekanje, ali još uvijek očekujemo punu suradnju i partnerski odnos s MMF-om”.

Ustvrdila je i kako Federaciju BiH ne čeka grčki scenarij jer nismo u istoj situaciji.

“Mi imamo rezerve koje moramo iskoristiti vezano za financijsku stabilnost, prvenstveno kroz financijsku i poreznu disciplinu”, ističe Milićević.

“S obzirom na Program koji je usvojila Vlada FBiH i politiku koju provodi, najavili smo bolne procese i ne možemo ih odložiti ako želimo dobro građanima Federacije u idućim godinama. Ovo će biti teška godina, ali uz jasan koncept reformskih mjera trebamo imati podršku i građana i sredstava priopćavanja i 2015. godinu usmjeriti u pravcu konsolidiranja, reorganiziranja i restrukturiranja i u državnoj upravi i u gospodarstvu”, zaključila je federalna ministrica financija.

Prvi.tv