Published On: Ned, lis 20th, 2019

Kaos u Hong Kongu: Prosvjednici palili policajce, oni njih gađali suzavcem

Interventni policajci u Hong Kongu upotrijebili su suzavac i vodene topove protiv protuvladinih prosvjednika koji su se ponovno okupili u velikom broju bacajući molotovljeve koktele i razbijajući izloge trgovina, poslovnica kineskih banaka i postaje metroa.

Nakon dva tjedna relativnog zatišja, velik skup na kojem su se okupili deseci tisuća ljudi pokazao je da prodemokratska kampanja nije izgubila potporu i da će se nasilni prosvjedi nastaviti.

“Možete vidjeti da se Hongkonžani neće lako odreći svojeg prava da prosvjeduju… Današnji odziv je veći nego što sam očekivao”, rekao je prosvjednik Daniel Yeung.

Policija je skup proglasila ilegalnim zbog zabrinutosti za javnu sigurnost. Prosvjednicima prijeti uhićenje.

“Bit ćemo na ulicama koliko god dugo bude trebalo”

“Vlada tvrdi da mi samo želimo uništavati grad. Bit ćemo vani na ulicama koliko god dugo bude trebalo kako bismo svijetu pokazali da su oni ti koji ga uništavaju”, rekao je Ray (24).

Hong Kong već mjesecima potresaju često masovni i nasilni prosvjedi zbog zabrinutosti da Peking steže obruč oko grada, prerastavši u najgoru političku krizu od 1997., kada je grad vraćen Kini.

Hong Kongom se upravlja po načelu “jedna zemlja, dva sustava”, koji njegovim građanima daje slobode koje nemaju građani matične zemlje, kao što je neovisno pravosuđe.

Prosvjednici imaju pet glavnih zahtjeva: opće pravo glasa, neovisnu istragu policijskog nasilja, amnestiju za optužene, da se prosvjednike ne smatra izazivačima nereda i da se službeno povuče prijedlog zakona o izručenju Kini.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam kazala je da je prijedlog zakona mrtav iako još nije formalno povučen, dok ostaje zahtjeve odbacuje.

U prosvjedima koji su eskalirali u lipnju do sada je uhićeno više od 2300 ljudi, dvoje je ustrijeljeno vatrenim oružjem, a tisuće su ozlijeđene.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare