Kanal je mali korak ka ravnopravnosti Hrvata

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra kako je odluka Vijeća ministara BiH da utvrdi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sustavu BiH važan i neophodan korak ka uspostavi četvrtog kanala, koji bi bio na hrvatskom jeziku.
“To je prvi mali korak ka uspostavi ravnopravnosti Hrvata u BiH u domenu javnih elektroničkih medija. Odluka Vijeća ministara BiH važan je i nezaobilazan korak, ali je put do uspostavljanja RTV kanala na hrvatskom jeziku još dalek”, rekao je Ljubić Srni.
Prema njegovom mišljenju, uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku ne bi trebala nikome smetati. “Posebno to ne može biti na štetu vitalnih nacionalnih interesa bilo kog naroda u BiH”, istakao je Ljubić.
On je ocijenio kako je najvažnije da procedura u avezi s formiranjem RTV kanala na hrvatskom jeziku bude završena i on bude visokoprofesionalan i neovisan.
“On će biti u interesu svih naroda i građana, a to će biti svojom profesinalnošću, objektivnošću i kvalitetom, a ne time kako se zove”, smatra Ljubić.
Lider HDZ-a 1990 ističe kako je jučerašnja odluka Vijeća ministara BiH ispunjavanje obveze koju mu je, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta, naložila Parlamentarna skupština BiH.
Ljubić, koji je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nije mogao precizirati kada bi se ovaj zakonski akt mogao  naći u parlamentarnoj proceduri. “U ovom momentu ne mogu predvidjeti dinamiku procedure, jer ona ne zavisi samo od mene”, pojasnio je Ljubić.