Published On: Ned, pro 23rd, 2018

KALINIĆ: Muka mi je što je Ashdown prerano umro

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da nije ožalošćen smrću nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, naprotiv muka mu je, kako kaže, zbog činjenice da je “prerano umro” a da nije osjetio ni djelić onih progona i patnji kroz koje su prošli smijenjeni političari iz Srpske od kojih su mnogi i danas na rubu egzistencije.

Kalinić je podsjetio da ga je Ashdown u jednom danu, u ljeto 2004. godine, zajedno s desetinama njegovih političkih suradnika, smijenio s mjesta predsjednika SDS i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, mimo Ustava, zakona i bez bilo kakve istrage u vezi s optužbama o takozvanoj mreži podrške Radovanu Karadžiću.

“Prema Ashdownovom i mišljenju onih koji su stali iza tih smjena, kao takav bio sam ‘prijetnja miru i Daytonskom mirovnom sporazumu’, pa su morali pod hitno me udaljiti iz ureda. Tako je stajalo u obrazloženju o mojoj smjeni. Bila je to svojevrsna politička lustracija koja je trajala više od pet godina. S toga nimalo nisam ožalošćen njegovom smrću”, istakao je Kalinić.

On je naglasio da je glavni cilj tadašnjih smjena bio da se obezglavi SDS kao stranka koja je osnovala Republiku Srpsku i koja je bila glavni politički stub njenog postojanja.

“Paddy Ashdown je u tome uspio. Od 2004. godine pa na ovamo počelo je političko propadanje SDS-a, od Dragana Čavića, potom Mladena Bosića i još mu se ne nazire kraj, jer je sada na djelu lakrdija zvana “jeste li za Vukotu Govedaricu ili Milovana Bjelicu”. Milorad Dodik i SNSD, nekada moji ljuti politički protivnici, mudro su iskoristili prazan prostor koji se širio propadanjem SDS, pa su oni i formalno, ali i sadržinski preuzeli ulogu SDS-a u obrani Republike Srpske”, rekao je Kalinić.

On je naveo da je Milorad Dodik, za razliku od njih koji su funkcionirali u realnom strahu od međunarodnih sankcija i prema SDS i prema Srpskoj, a oslobođen takozvane ratne hipoteke postao više nego tvrd orah za intervencionizam međunarodne zajednice u BiH.

“Promijenila su se vremena za ovih 15-ak godina i zato je podrška kontinuitetu Dodikove političke misije, uz sve moguće kontroverze, od vitalnog značaja za opstanak i dalji razvoj Republike Srpske, kao i pokušaj, ako je to moguće, rehabilitacije izvorne daytonske BiH”, ocijenio je Kalinić.

On je poželio da se nikada više ne ponovi visoki predstavnik kakav je bio Paddy Ashdown, ali preostaje i da se udalji OHR iz BiH jer kao takvi oni su danas “prijetnja miru, stabilnosti i samoodrživom napretku BiH, njenih entiteta i slobodnoj volji njena tri konstitutivna naroda”.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown preminuo je jučer u 77. godini. Visoki predstavnik u BiH postao je 27. svibnja 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do 30. svibnja 2006. godine.

Podržavao je međunarodnu intervenciju u BiH, a ostao je poznat po tome da je smijenio najveći broj dužnosnika – 90, uglavnom iz Republike Srpske.

Ashdown je samo u jednom danu u lipnju 2004. smijenio 59 javnih i stranačkih dužnosnika, uglavnom članova SDS, od kojih 12 trajno, dok je za 48 “obećao” da će se moći vratiti na javne funkcije kada bude uhićen Radovan Karadžić.

Tada su trajno smijenjeni Dragan Kalinić, Pantelija Ćurguz, Nedjeljko Đekanović, Božidar Vučurević, Cvijetin Nikić, Milan Ninković, Duško Kornjača, Milan Tupajić, Rodoljub Đekanović, Zoran Petrić, Mile Pejčić i Savo Krunić.

Od sedam visokih predstavnika bonska ovlaštenja je najviše koristio Ashdown koji je nametnuo čak 430 odluka./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare