Published On: Ned, tra. 8th, 2018

Kako su uspjeli: Poljska je “nova Njemačka”

PRIJE otprilike četvrt stoljeća Poljska, kao i ostale istočnoeuropske zemlje, prošla je kroz velike društvene i političke promjene.

Državno kontroliranu ekonomiju zamijenila je tržišna i Poljska je otada udvostručila realni BDP, od 1992. ima neprekidan rast koji nije prekinut čak ni u posljednjoj globalnoj krizi, kada su i najjače svjetske ekonomije potonule u recesiju te je mnogi danas promatraju kao “novu Njemačku”, budućeg pokretača europske ekonomije.


source: tradingeconomics.com

Ta transformacija, kao i u drugim sličnim zemljama, nije išla glatko i bezbolno jer je prelazak na tržišnu ekonomiju i konkurenciju pokazao da su dio tvrtki i neki cijeli sektori neodrživi. No vrlo brzo, samo nekoliko godina nakon promjene načina funkcioniranja ekonomije i privatizacije, krenuo je nezaustavljivi rast koji traje još i danas.

Poljska ekonomija i prije krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosječnim rastom u razdoblju od 1991. do 2008. 4,6 posto. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU-a koja je izbjegla recesiju te su i dalje imali prosječne stope rasta oko tri posto. Zemlja koja je desetljećima bila u zapećku, sada je na putu da postane novi “motor” Europe.

Na vrhuncu globalne recesije, 2009. ekonomija EU-a pala je 4,5 posto, dok je u Poljskoj rasla 1,6 posto. Krajem 2013. EU se vratio na pretkrizne razine, dok je poljska ekonomija u tom razdoblju kumulativno porasla 16 posto.

Danas je Poljska među 10 najvećih ekonomija Europe, prije svega zahvaljujući snažnom privatnom sektoru. Tržišne reforme dovele su privatni sektor u dominantan položaj i on sada ima 80-postotni udio u izvozu i zapošljavanju u bruto dodanoj vrijednosti. Zbog toga, privatni sektor mogao je apsorbirati višak zaposlenih u manje produktivnim područjima javnog sektora i imao je važnu ulogu u stabilizaciji ekonomije i društva kod provođenja reformi.

Poljski model razvoja bazirao se na povećanju produktivnosti, dinamičnom izvozu, snažnoj unutarnjoj potražnji s obzirom na to da su veliko tržište od skoro 40 milijuna ljudi, a veliku ulogu u svemu tome imale su i strane investicije te odlično iskorištavanje EU fondova.


source: tradingeconomics.com

U Europsku uniju ušli su 2004. godine, što im je otvorilo pristup EU fondovima, ali i tržište s gotovo 500 milijuna stanovnika. Poljski izvoz prošle godine iznosio je oko 221 milijardu dolara, a najvažnija izvozna tržišta su im Njemačka, Velika Britanija, Češka, Francuska, Italija…

Iako su u početnoj fazi tranzicije imali problema s nezaposlenošću, danas je ona vrlo niska, tek 4,4 posto. Radna snaga broji preko 17 milijuna ljudi, od koji većina, preko 58 posto, kao i u svim razvijenim zemljama, radi u sektoru usluga. U industriji je zaposleno oko 30 posto ljudi, dok poljoprivreda zapošljava njih 11,5 posto.

Na ekonomski razvoj utjecalo je i stabilno makroekonomsko okruženje i odgovorno upravljanje javnim financijama pa tako Poljska ima javni dug oko 53 posto BDP-a, što je debelo ispod europskog prosjeka.

Da konstantno poboljšavaju poslovnu klimu vidljivo je iz po poziciji na ljestvici Doing Business, na kojoj su skočili sa 72. mjesta 2009. godine na 27. mjesto.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer