Published On: Sun, Jul 23rd, 2017

Kako je moguće da Sarajevo ima tolike komunalne probleme a toliko love otima od drugih kantona?

U “saopštenju” kojeg Komšić šalje Konakoviću (na hrvatskom se kaže priopćenje o lijepi, o dragi, o slatki, hrvatski članu Predsjedništva) navode se taksativno problemi Sarajeva, i tog kantona, koji se vezuju uz egzistenciju. Kako je to moguće? Da Sarajevo koje na godišnjoj raizni uzme preko 100 milijuna maraka čiste dobiti od ostalih kantona u FBIH muku muči s elementarnim stvarima? Što bi ostali kantoni trebali na to reći? Imamo li mi iz popljačkanih kantona , pravo postaviti pitanje Konakoviću i svima ostalima u KS na koji način troše naše novce? Mislimo , kad nam ih već otimate, da nam bar date pravom da postavljamo pitanje gdje su pare? I na što su utrošene? Jer i mi, rijetko nekad, kad nesretnim spletom okolnosti moramo otići u Sarajevo, htjeli bi da nas dočekaju srdačni i nasmijani ljudi, fini pločnici, i “dobar dan izvolte” gospodo, da nas čeka tuš u kojem ima vode i tako to. A ne ksenofobija i napadi jer drugačije mislimo. Doista trebalo bi u Parlamentu BIH nametnuti zakon prema kojem građanin Kantona Sarajevo, prema Ustavu BIH mora biti i više nego pristojan prema građanima drugih kantona Federacije koji plaćaju kaznu jer žive sa Sarajevom. Ono kad dođemo u KS da nas se baš ugosti, da su nam večere jeftinije, trebe da lakše padaju na nas, i da se manje otimaju, i da nam se naklanjaju ljudi. I fino pozdrave. Jer ipak mi to sve , taj razbarušeni i neodgovorni sarajevski život sve ove godine plaćamo. Pa dajte malo respektirajte to boga mu!

Evo Komšićevog pisma Konakoviću. Primjetite da Komšić u pismu naglašava da je DF ozbiljna stranka. Komšiću se sve može zamjeriti al nema mu se šta prigovarati na humor. Čovjek je uvijek znao baciti šalu.

 

Budući da smo mi ozbiljna stranka i da vjerujemo u građansku Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih građana, njenu suverenost i ravnopravnost, pozivamo Vas premijeru da nam odgovorite na pitanje: Šta je Vaš ministar obrazovanja (Elvir Kazazović) učinio i/ili poduzeo kako bi sukladno obavezama koje smo kao država potpisnica UN konvencije o pravima djeteta preuzeli, a prema kojima smo dužni da svakom djetetu omogućimo i obezbijedimo temeljno ljudsko pravo – a to je pravo na obrazovanje? – kaže se u saopćenju  DF-a.

 

Iz ove stranke navode da je kantonalnom ministru sa najvišeg nivoa vlasti u državi, iz Parlamentarne skupštine BiH, upućeno zastupničko pitanje koje se tiče djece koja zbog svog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti fizički pohađati školu u obrazovnim ustanovama u KS, pa bi im se morala obezbijediti “škola u kući”.

 

– Nadalje smo pitali Vašeg ministra da li uopće zna da ta djeca žive u KS i da su to građani i građanke Sarajevskog kantona, onog istog čiju Vladu Vi, gospodine Konakoviću, predvodite. Jasno je nama uvaženi premijeru Sarajevskog kantona,  kantona u čijem sastavu je i najvažnija općina u državi BiH, da Vama i stranci iz koje dolazite, kako Vi, tako i Vaš školski kolega, pardon ministar, nije stalo do nedužnih i nevinih maloljetnih lica koja ne mogu upasti u glasačke ralje SDA te su, kao i većina nas, samo statistički broj koji ne zavređuje čak ni toliko da potrošite pola lista papira i date odgovor na pitanje zašto djeca sa poteškoćama u razvoju i/ili teškog zdravstvenog stanja nemaju osiguranu nastavu u kući? Zašto većina Vaših direktora/ica obrazovnih ustanova ne služe djeci već centrali SDA? – navodi se u saopćenju.

 

Iz DF-a, istovremeno, postavljaju pitanja: “zašto je svako peto dijete u KS gladno, zašto nije smanjen broj nezaposlenih žena u KS, zašto je kantonalni premijer kao bivši DIF-ovac, koji je diplomirao prije negoli je dobio indeks, učinio nargile atraktivnijim od bilo koje sportske discipline, te da li je ‘povlačenje’ supstanci iz nargila neka nova sportska disciplina mladih u ‘Konaković kantonu’, kao i koliko je od 7.500 zaposlenih, magične cifre kojom se hvale, zaposleno osoba sa invaliditetom?”

 

– Vruće je premijeru, vode imamo u tragovima, hejbet tramvaja na guranje, umrlih previše, rođenih premalo, redovi pred njemačkom ambasadom dosežu skoro pa do Poljina…stoga Vas molimo da nam ne vrijeđate inteligenciju – kaže se u saopćenju DF-a.