Published On: Sun, Jul 2nd, 2017

Kada će Mektić otkriti dokaze o jahti i orgijama u Portorožu i Trstu i lopovlucima političara?

Za slučaj „jahta i orgije“ javnost je saznala od ministra Mektića prije više od dvije godine i o njemu se od tada tek povremeno progovori. Što je pokazala istraga, tajna je za javnost i neizvjestan je epilog. Izvjesno je jedino da ministar Mektić, kako sam kaže, ima čvrste dokaze za sve što kaže pa se čeka da otkrije detalje.

Milorad Dodik je paradigma lopovluka, ali neće još dugo – poručuje Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

– Dragan Mektić je dobrovoljno preuzeo ulogu bosanskog političkog klauna – uzvraća Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

 Rukavica u lice

Sukob između Mektića i Dodika stigao je do usijanja, ali je potpuno neizvjesno kako će se završiti – hoće li predsjednik RS-a zbog kriminala biti procesuiran i osuđen na zatvorsku kaznu ili će Mektić stradati. Bar ovog trenutka nitko neće ni marku da stavi „u kladionicu“ iz opreza jer „ima tu svakakve političke pozadine“.

Javna je tajna da Dodiku Mektić itekako smeta – uživa povjerenje javnosti, građani ga doživljavaju kao neustrašivog i beskompromisnog borca protiv korupcije i za vladavinu prava, čovjeka iz naroda, a odavno važi i za državnog ministra po mjeri građana i, uz Mirka Šarovića, najboljeg i najučinkovitijeg člana Vijeća ministara. Mektić smeta Dodiku i zbog toga što je pomračio njegovu popularnost u RS-u i osoba je kojoj ljudi vjeruju.

– Nikada nijednu informaciju neću dati u javnost, a da iza nje u potpunosti ne stojim. Govorim istinu i za sve što kažem imam čvrste dokaze – kaže Mektić.

On je prekjučer ponovo podigao javnost u BiH, ali i političke i policijsko – obavještajne krugove u zapadnim i zemljama regije izričući teške optužbe na račun Dodika, bacajući mu „rukavicu u lice“.

– Kad god me ubuduće Milorad Dodik nazove izdajnikom, ja ću javnosti pokazati papire o njegovom švercu cigaretama u toku rata, kriminalu i o tome što je radio u Beogradu – najavio je Mektić.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje zašto to nije do sada učinio i zašto te papire javno ne objavljuje? Slijedom toga, može li to dovesti do situacije da dokazi ostanu tajni ako vješti Dodik više nikada Mektića ne proglasi izdajnikom? Odgovor na ovo pitanje može dati jedino ministar sigurnosti.

Posljednjih dana glavna tema je javno Mektićevo otkriće kako je Dodik iz Srbije unio u BiH 200.000 eura u gotovini. Predsjednik RS-a je odgovorio da se radi o novcu kojeg je dobio prodajom stana u Beogradu, jednog  ili dva nije baš najjasnije, i da je sve uredno prijavio graničnim službama dvije zemlje. Kazao je da je novac podigao u Komercijanoj banci u Beogradu i da ima potvrdu o tome.

 Tko i gdje putuje helikopterom

Komercijalna banka, a preko nje je Dodik imao novčane transakcije za kupovinu vile u beogradskom naselju Dedinje, za sada šuti pa je otvoreno pitanje da li je prekršila međunarodna pravila? Naime, Dodik je od ove godine na američkoj crnoj listi i o tome su po principu automatizma obaviještene sve banke u BiH, regiji, Europi i svijetu.

Prema važećim pravilima, svim osobama u svijetu koje su na američkoj crnoj listi, odnosno listi OFAC, banke onemogućavaju bilo kakve transakcije, zapravo zabranjuje im se poslovanje preko bilo kojeg bankarskog računa, a banke su inače međusobno uvezane.

Predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke je Alexander Picker iz Salzburga koji je do 2015. godine bio na čelu Hypo grupacije u BiH. Upućeni kažu da je on odavno u odličnim prijateljskim i poslovnim vezama s Dodikom.

Mektić je prekjučer najavio da će uskoro govoriti i o Helikopterskom servisu Republike Srpske, tko se sve vozi helikopterom Vlade RS-a i kuda. U banjalučkim političkim krugovima jučer se pričalo o tome kako bi bilo zanimljivo otkriti koliko je u lipnju bilo letova tog helikoptera iz Banjaluke u Salzburg i tko je bio putnik ili putnici? Nedavno su iz te institucije nekim medijima izjavili da ne vode evidenciju putnika.

Što još zna i javno govori ministar Mektić, ali sve ostaje bez epiloga? Prije godinu i pol dana u javnosti se pojavio tonski zapis koji svjedoči kako Mile Radišić tvrdi kako je Milorad Dodik za kupovinu zemljišta u centru Banjaluke osobno dao 7,6 milijuna eura, a mozak cijele te operacije bio je Zoran Tegeltija, ministar financija RS-a.

Na ovo je reagirao Mektić – zatražio je da se otvori istraga i sve to ispita. Koliko je poznato, na tome je sve ostalo. Radišić, koji je iznimno blizak Dodiku, osuđen je na tri godine zatvora zbog malverzacija, bio je u bijegu sedam mjeseci u Beogradu da bi došao u Banjaluku i otišao na odsluženje kazne uživajući sve privilegije i pogodnosti pa je više bio na slobodi radeći svoj posao nego iza rešetaka.

Afera s jahtom u Portorožu

Posebna priča je „spektakl“ koji se dogodio u svibnju 2015. godine. Tada je Mektić javno postavio pitanje čija je luksuzna jahta u slovenskom ljetovalištu Portorož, tko od političara u sudjeluje u orgijama na toj jahti i hotelima u talijanskom gradu Trst, najavivši da će sve uskoro biti poznato jer će istražitelji uraditi svoj dio posla. Tada nije priopćavao nijedno ime, ali je prozvao vlasnika tvrtke„Integral“ Slobodana Stankovića, Dodikovog prijatelja i poslovnog suradnika.

Javno je od njega zatražio da kaže čija je jahta, s kim je imao svađu krajem trećeg i početkom četvrtog mjeseca 2015., kome je morao potpisati punomoć za jahtu i tko je s kim spavao u Portorožu 31. ožujka te godine? Odgovor nikada nije dobio.

Stankovića su svojevremeno hrvatski policajci i carinici uhvatili s 450.000 eura u gotovini koje je ilegalno htio unijeti u Hrvatsku. Cijeli taj slučaj je zataškan.

Kasnije je otkriveno da je jahta vrijedna 1,5 milijuna eura i da je Stanković kupio od Genadija Bakharova iz Uzbekistana, navodno svog partnera u poslovima koje ima u Sloveniji.

Za slučaj „jahta i orgije“ javnost je saznala od ministra Mektića prije više od dvije godine i o njemu se od tada tek povremeno progovori.

Što je pokazala istraga, tajna je za javnost i neizvjestan je epilog. Izvjesno je jedino da ministar Mektić, kako sam kaže, ima čvrste dokaze za sve što kaže pa se čeka da otkrije detalje.

Ako ima opstrukcija i miniranja u političkim i sigurnosno-policijsko-obavještajnim službama, morat će ih javno priopćiti uz iznošenje imena onih koji blokiraju istrage i procesuiranja, ma o kome se radilo, kako bi sačuvao svoj obraz i autoritet funkcije koju obavlja, bar do sada sasvim dobro.

Istina je da je Mektić na političkoj funkciji, da nije ni istražitelj ni tužitelj ni sudac, ali jeste najodgovorniji za sigurnost u državi i posjeduje informacije koje „u fazi razrade,  operativnosti i realizacije“ mogu itekako pomoći da država popravi svoje zdravlje.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba,