Published On: Ned, lis 14th, 2012

KAD BULAZNI BOROGOVAC: Značajan interview Željka Komšića

Zeljko Komisc je 11. oktobra 2012. dao znacajan intervju Federalnoj TV iz kojega smo saznali mnoge podatke o BiH politicarima i njihovim politikama. Mi cemo se osvrnuti jedino na najvaznije pitanje, implementaciju presude Finci-Sejdic.

 

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Komsic je veoma lijepo objasnio apsolutni besmisao Lagumdzija-Covicevog prijedloga implementacije presude Sejdic-Finci. Takva promjena Ustava bi rijesila ravnopravnost Jevreja i Roma, ali sta je sa onima koji su gradjani tj. drzavljani Bosne i Hercegovine, a nisu ni Jevreji ni Romi i ne osjecaju se pripadnicimama ni jednog od konstitutivnih naroda. Komsic ih pravilno naziva “Bosanci” ili “Bosanci i Hercegovci”.

Mi smo u proslim Glasnicima pisali i o tome da su Lagumdzija-Covicevim prijedlogom Ustava osteceni svi oni Bosnjaci, Srbi i Hrvati koji su u pogresnom entitetu.

U stvari kada malo bolje razmislimo o Lagumdzijinom i Covicevom prijedlogu ustava vidimo da ce taj ustav podijeliti narode Bosne i Hercegovine u tri kategorije po ravnopravnosti.

“Najravnopravniji”  ce biti Jevreji i Romi, jer bez obzira u kojem entitetu zive, moci ce biti predlagani i birani za clanove Predsjednistva Bosne i Hercegvine i imace svoj uticaj u Vijecu naroda. Za njih je Bosna i Hercegovina po tom pitanju cjelovita drzava.

Tek na drugom mjestu po “ravnopravnosti” slijede konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bosnjaci, buduci da Srbi, Hrvati i Bosnjaci koji su u pogresnom entitetu niti mogu birati svoga kandidata niti mogu biti birani u Predsjednistvo BiH.

U kategoriju najneravnopravnijih spadaju gradjani BiH, Bosanci i Hercegovci koji se prvenstveno osjecaju gradjanima ili patriotima svoje domovine Bosne i Hercegovine. Jer, BEZ OBZIRA U KOJEM  SU ENTITETU NASTANJENI oni ne mogu biti birani niti mogu birati svoga predstavnika u Predsjednistvo BiH, niti imaju svoj klub u Vijecu naroda.

Dakle, napokon su se na nekoj televiziji u BiH mogli vidjeti pravi argumenti koji bi mogli navesti na razmisljanje BiH intelektualnu javnost. Nadajmo se da ce Lagumdzija i Covic biti sprijeceni u izvrsenju novog masovnog zlocina nad narodom Bosne i Hercegovine.

Zeljko Komsic jedino grijesi kada kaze da bi do slijedece promjene Ustava doslo “za jedno 50 godina”. U stvari Lagumdzija-Covicev ustav je toliko mnogostruko komplikovaniji od Daytona da bi svako funkcionisanje drzave bilo onemoguceno, a neravnopravnost BiH naroda i gradjana bi bila visestruko uvecana. Ni jedna drzava na svijetu ne bi mogla prezivjeti takav ustav niti smoci snage da izadje iz takvog haosa i napravi novi ustav. Imali bi smo vjecitu krizu, neku verziju balkanske Palestine.

Dakle, svaki dobronamjeran covjek treba pogledati taj intervju i svim sredstvima krenuti u borbu protiv Lagumdzijinog i Covicevog ustava.

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/45967/dnevnik-d

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare