Published On: Čet, sij 8th, 2015

Josipović prijavio stožer Grabar-Kitarović zbog autobusa u BiH

Pravni tim Stožera Ive Josipovića zatražio je od Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) da ispita dopuštenost prijevoza birača predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović do izbornih mjesta u Bosni i Hercegovini, za koji smatra da je nedopušteno ponašanje.

Smatramo prije svega, ističe Josipovićev stožer, da je DIP dužan provjeriti činjenice oko planiranih radnji i izjasniti se o njihovoj dopuštenosti, odnosno nedopuštenosti.

Stožer ističe kako je “u izbornoj kampanji Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zabranjeno financiranje od stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba te je, po njihovu mišljenju, nedopuštena najavljena suradnja stožera kandidatkinje Kolinde Grabar- Kitarović sa stranom političkom strankom HDZ BiH, koja djeluje i registrirana je u Bosni i Hercegovini.

Stožer smatra kako bi takva donacija predsjedničkoj kandidatkinji bila nesumnjivo zabranjena u smislu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Po mišljenju Josipovićeva stožera, kada bi se i radilo o besplatnom prijevozu koji bi samo izvršio HDZ BiH bez formalne suradnje sa stožerom kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović ili bi se izvršio ”spontanom reakcijom” – donacijom autoprijevoznika koji uslugu vrše, ta bi radnja ponovno bila smatrana donacijom.

Po zakonu je takva donacija, kako ističe stožer, zabranjena, jer je davanje donacija u novcu ili u obliku proizvoda preko trećih osoba (posrednika), u ovom slučaju autoprijevoznika koji bi donirao svoju uslugu a zapravo bi ta usluga bila donacija HDZ BiH.

“Kada bi se takva najavljena radnja, čije izvršenje netko mora financirati jer ona po svojoj prirodi predstavlja trošak, i platila preko računa kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović autoprijevoznicima koji su uslugu izvršili ili HDZ BiH kao organizatoru ove akcije, te kad bi ista usluga bila prikazana u financijskom izvješću kandidatkinje, to bi također predstavljalo kršenje Zakona jer bi se financiranje dogodilo u zabranjeno vrijeme”, navodi stožer i podsjeća kako je to vrijeme kad je izborna promidžba već završila, nastupom izborne šutnje dana 10. siječnja 2015., što je zabranjeno Zakonom.

Također, isto se odnosi i na uslugu koja bi bila plaćena za radnju koja se smatra izbornom promidžbom, jer prijevoz birača na birališta kako bi isti mogli glasovati za kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović upravo i predstavlja izbornu promidžbu, jer je ista zabranjena zbog trajanja izborne šutnje na izborni dan, a isto je propisano Zakonom o izboru predsjednika RH, tvrdi Josipovićev stožer.

Podsjećamo, Izborni stožer HDZ-a BiH na sastanku s glavnim tajnikom hrvatskog HDZ-a Milijanom Brkićem u utorak u Mostaru dogovorio je pripreme za drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, 11. siječnja, za kojeg su organizirali besplatan autobusni prijevoz glasača prema konzularnim uredima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a za Mostar i Sarajevo predviđene su i posebne linije za prijevoz glasača iz rubnih dijelova grada, objavljeno je na službenoj internet stranici HDZ-a BiH.