Published On: Tue, Oct 1st, 2013

Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu: Izjasnite se kao Bosanci i Hercegovci

“Rezultati ovoga popisa mogu najaviti politički zaokret Bosne i Hercegovine”, nevodi se u saopćenju kojeg potpisuju zastupnici njemačkog Bundestaga Josip Juratović, Uta Zapf i Dietmar Nietan, svi troje inače članovi SPD-a, objavio je Tportal.

“Svi građani koji se odluče etničku i nacionalnu pripadnost ostaviti iza sebe te u upitniku popisa stanovništva izjasnit se kao Bosanac i Hercegovac, šalju jasnu poruku političkim strankama u zemlji: Pokrećemo Bosnu i Hercegovinu iz stanja stagnacije. Dosta je starog načina razmišljanja. Dopustite nam da gradimo jednu funkcionalnu državu! Neka konačno prestane blokada cijele zemlje, pod izlikom nacionalnih interesa!”, navodi se u apelu njemačkih političara.

Juratović, Zapf i Nietan napominju da je rješenje za probleme Bosne i Hercegovine “građansko razmišljanje”:

“Izjasniti se kao Bosanac i Hercegovac najjači je mogući način dati priliku Bosni i Hercegovini kao zajedničkoj državi, u njenim postojećim granicama. Konstitutivnost naroda ne proizlazi iz prebrojavanja nacionalnih grupa, nego iz ustava BIH”, naveli su.

Na kraju svog poziva Juratović, Zapf i Nietan zaključuju: “Svako ko se prepoznaje kao Bosanac i Hercegovac poziva se na ustav kojem su u fokusu ljudska prava, a ne nacionalizam.”