Published On: Wed, Jan 23rd, 2019

JEDNA IZMIŠLJENA PRIČA IZ HRVATSKE: Kako bi zvučala RH Vlada da u njoj sjede suverenisti?

Nakon što je Željko Komšić preglasavanjem nametnut na izborima u BIH za člana Predsjedništva, uslijedile su žustre reakcije u većem dijelu BIH ali i  u Hrvatskoj. Pored srpske i hrvatske javnosti u BIH koja je osudila nametanje Komšića oglasila se i RH Vlada.

RH Vlada na hitnoj sjednici donijela je zaključak da se Komšića proglasi personom non grata u Hrvatskoj budući da on nije nametnut samo putem manjkavosti postojećeg izbornog zakona nego i na krilima vala mržnje i huškanja prema hrvatskom narodu u BIH prema kojem RH ima poseban senzibilitet.

RH Vlada izražava duboko  žaljenje što je bošnjački narod postao  žrtva strašenja, huškanja i manipulacije sustavno vođenog od strane Komšićevog izbornog tima.

RH Vlada izražava zabrinutost zbog činjenice da u BIH na snazi postoje zakoni koji omogućavaju majorizaciju kroz postojeći sistem te se nada njihovom što bržem uklanjanju i usklađivanju s Ustavom.

RH Vlada izražava zabrinutost zbog narušenog balansa u Predsjedništvu BIH. Jedan narod u BIH nema svog predstavnika u najvažnijoj instituciji u BIH, a što je od osobite važnosti u vremenu stabilizacije odnosa i pristupanja BIH NATO-u i Europskoj Uniji.

Vlada RH je stava da će BIH put u NATO biti znatno usporen bez predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BIH  i da će dva bošnjačka člana Predsjedništva imati otežanu mogućnost uvjeravanja RS-a u ispravnost NATO puta.

RH Vlada, bez obzira na poniženje hrvatskog naroda u BIH poziva lidere Hrvata u BIH da iskoriste sav svoj utjecaj kod predsjednika Dodika, kako bi ga uvjerili da pristane na tzv. uvjetni pristupni put u NATO.

Istovremeno apeliramo na predsjednika Džaferovića da urazumi svoj politički projekt Komšića, i ne dopusti mu daljnje razvijanje sukoba s Dodikom, čime će Bosnu i Hercegovinu gurnuti pod snažni ruski utjecaj, što u ovom trenutku nije interes niti Hrvatske, niti BIH.

Vesna Pusić zatražila je u Saboru RH hitno donošenje Deklaracije o Daytonu na kojoj bi RH kao garant međunarodnog mirovnog sporazuma razmotrila što se danas događa u susjedstvu i apelirala na hitno kontaktiranje ostalih potpisnica Daytona.

Naime kako na RH desnici, tako i na ljevici, zabrinuti su ovakvim izborom Željka Komšića. Ne radi se tu kao ranijih puta, o spletu okolnosti koji su doveli do Komšićevog ustoličenja, nego o planski urađenoj majorizaciji, na temelju huškačke propagande, prijetnji ne samo lideru Hrvata u BIH nego i RH predsjednici i to upravo na predizbornim skupovima Željka Komšića.

Vlada RH posebno je zabrinuta činjenicom da OHR nije reagirao sankcijama, pa čak niti upozorenjem prema Komšiću, nakon što je postalo jasno da on u kampanji najavljuje dokidanje konstitutivnosti u BIH, krovnog načela Ustava BIH o kojem se više puta očitovao i sam Ustavni sud BIH.

Vlada RH dala je naputke svim diplomatama u BIH o strogoj zabrani svake komunikacije s Komšićem te njegovom strankom.

Zbog prijetnji uništenjem turizma u RH koje su dolazile od Komšićevih savjetnika i pobornika tijekom kampanje određene osobe iz BIH RH Vlada stavila je na crnu listu Hrvatske, te im se do daljnjeg onemogućava ulazak na teritorij RH bez posebne dozvole i pratnje. Imena će biti naknadno objavljena.

RH vlada poziva još jedanput partnere u Sarajevu da što žurnije pronađu način kako provesti presudu Ustavnog suda te uskladiti Izborni zakon s Ustavom BIH.

Vlada RH, kao garant mirovnog sporazuma podsjeća sve političke aktere u BIH da je Izborni zakon, prema Daytonu, morao biti donesen u Parlamentu BIH te apelira na sve aktere političkog života da se drže mirovnog ugovora.

Vlada RH osuđuje apele pojedinih stranaka koji pozivaju da Izborno povjerenstvo u BIH preuzme ulogu zakonodavca. Tu se radi o izravnom kršenju i ustavnopravnog poretka u BIH, stav je Vlade RH.

Hrvatska je iznimno zabrinuta zbog činjenice da bi se u BIH moglo dogoditi da grupa pravnika bez izbornog legitimiteta naroda i građana BIH, imenovana od strane međunarodne zajednice preuzme ulogu zakonodavca i Pralamenta BIH, budući da vlast u BIH ne pripada Izbornom povjerenstvu nego volji građana. Građani BIH imaju pravo putem svojih izabranih zastupnika u Parlamentu BIH sami donositi zakone.

RH Vlada donijela je odluku o smjeni Del Vecchia i njegovom povlačenju iz BIH zbog činjenice da se pojavio na inauguraciji Željka Komšića, odnosno zbog činjenice da nije napustio dvoranu tijekom njegovog govora.

Vlada RH pozdravlja odluku Parlamenta RS koji je postupio po odluci Ustavnog suda BIH i dokinuo sporne odredbe oko dana RS-a te smatra da je taj dan vraćen ponovno u ustavni okvir.

U slučaju nove odluke Ustavnog suda BIH koji bi osporio i novodoneseni zakon o Danu RS-a RH Vlada taj dan će smatrati  neustavnim a njegovu proslavu nedopustivom.

RH vlada ohrabruje i politike u Sarajevo da na isti način donesu promjene Izbornog zakona kako bi ga vratili u ustavne okvire.

Vlada RH apelira na partnere u Sarajevu da se razvoj BIH nastavi na dobronamjernim i dobrosusjedskim odnosima. Pelješki most suvereno je pitanje RH. Ako BIH ima namjeru tužiti RH zbog suverenog prava da gradi most na svom teritoriju, neka to učini, ali do podizanja te tužbe apeliramo da se odnosi Hrvata i Bošnjaka ne podrivaju na toj temi.

RH vlada poziva vlast u Sarajevu da se drži mirovnog sporazuma u Daytonu, naročito primjene načela konstitutivnosti , da se prestane s medijskim napadima i kriminalizaciji politike Hrvata u BIH. RH Vlada nikada ne bi podupirala separatističke politike Hrvata u BIH niti bilo koju politiku koja bi izlazila iz daytonskih okvira.

BIH je država u kojoj prema Daytonu interferiraju dvije konstitutivnosti – građanska i nacionalna. Stoga odbacujemo napada ne Hrvate kao imaju trećinu vlasti na svim razinama i slično. U takvim napadima napada se sama srž Daytona. Hrvati nemaju trećinu državnih i entitetskih poslova, ne upravljaju trećinom zemlje. Zastupljeni su manje od proporcionalno u institucijama koje zrcale građansku konstitutivnost (zastupnički domovi i državne i entitetska tijela vlasti) a proporcionalna zastupljenost im se otima u tijelima vlasti koje zrcale nacionalnu konstitutivnost)

Stoga Vlada RH apelira na OHR i druge članice PIC-a da se uključe u zaštitu međunarodnog prava i spriječe novo urušavanje mirovnog sporazuma, čime bi i međunarodnog pravo u BIH bilo urušeno. A time i u Europi i svijetu.

RH vlada se zahvaljuje pozivu predsjednika RS-a za sudjelovanjem  u proslavi Dana RS-a no kako je RH veleposlanik već od ranije povučen zbog slučaja Komšić, poslat će na proslavu tek svog konzula u Banja Luci.

RH Vlada ne planira sudjelovati na proslavama Dana RS-a u budućnosti, no ovaj put simbolički je htjela dati potporu vladavini prava u BIH zbog vraćanja tog dana u Ustavni okvir.

RH Vlada osudila je Komšićevu sječu hrvatskih diplomata, nazvavši je tužnom i očekivanom, te je najavila unaprijed, da nitko, kog imenuje Komšić neće u RH biti primljen kao diplomat, po cijenu potpunog prekida diplomatskih odnosa s BIH.

Isto tak RH vlada izražava razočaranost činjenicom da niti jedan hrvatski diplomat nije podnio svoj mandat na raspolaganje hrvatskom narodu u BIH što su bili dužni učiniti.

RH Vlada pozdravlja uzlaznu, dobru putanju političkih odnosa liderstva Srba i liderstva Hrvata u BIH , bez obzira na sve ratne rane, pozdravlja  stvaranje istinske bosanskohercegovačke koalicije, demokratske kičme BIH koja će raditi na snaženju države Bosne i Hercegovine, poštivanju vladavine prava i poštivanja Ustava BIH. Dijalozi nemaju alternativu. Retorika rata i lideri rata moraju postati prošlost.

RH Vlada apelira na vodstvo Hrvata u BIH koje je u nezavidnom položaju i pod stalnom političkom opresijom, sotonizacijom i kriminalizacijom, da izdrže, da nastave borbu za jednakost hrvatskog naroda u BIH i  da pokušaju istu energiju dijaloga usmjeriti i prema Sarajevu, premda se to u ovom trenutku činilo nemogućim.

RH Vlada pozdravila je ostavku Marine Pendeš koju je ista dala na zahtjev Hrvatskog narodnog sabora.

RH Vlada apelira na prijateljsko Sarajevo, razumijevajući sve njihove opravdane i neopravdane frustriranosti,  da ublaži retoriku i zaustavi parapolitičke napade na hrvatsko vodstvo u BIH, da pokušaju pronaći politiku kompromisa i srednjeg puta s Hrvatima, u nadi da će dijalog Bošnjaka i Hrvata podići i razinu međusobnog poštovanja naša dva prijateljska i bratska naroda, koja u ovakvim odnosima samo štete običnim građanima.

RH vlada oštro osuđuje izmišljene vijesti pojedinih medija u Hrvatskoj u kojima se lažno optužuje vodstvo Hrvata u BIH da je sudjelovalo na dodjeli odličja Slavku Lisici,  koji je u RH osuđen za ratni zločin.

RH vlada razumije da on za RS nije ratni zločinac i da RH nema pravo određivati drugim državama  kako će tretirati pojedinog građanina, ako isti nije osuđen i u toj državi, ili mu presuda nije unešena u pravni sustav druge suverene države. A sve prema diplomatskom načelu “kraljevina kraljevini ne naređuje”.

RH Vlada smijenila je, putem Saborskog odbora za medije, troje urednika na HRT-u koji su nakon lobiranja određenih agencija iz Sarajeva izvršili pritisak na Aleksandra Stankovića da u emisiji ugosti Komšića. Naloženo je sigurnosnim agencijama da istraže na koji način je Komšić ušao u Hrvatsku.

Ministrica vanjskih poslova RH Marija Pejčinović-Burić odbila je kritike EU da se RH miješa u unutarnja pitanja BIH, naglasivši da RH strogo stoji na principima poštivanja međunarodnog prava, te da je nikakvi pritisci, pa i prijetnje o kraju njene karijere u EU tijelima vlasti, neće pokolebati da promijeni mišljenje.

Pejčinović je naglasila i da je RH zabrinuta tihim odlaskom US ambasadorice Maureen Cormack koja je bila najavila pojašnjenje afere “trgovine utjecajem” na Sudove za ratne zločine u BIH. “Ostaje gorak okus da pojedini uposlenici US ambasade, Bošnjaci i danas mogu utjecati na tijek optužnica i presuda na BH sudovima” – zaključila je Pejčinović Burić.

RH Vlada podržava istražne radnje RH MUP-a koje se vode protiv Nihata Habibovića, Željka Komšića, Emira Suljagiča i Reuf Bajroviča zbog poticanja građana BIH na nedozvoljene aktivnosti u RH i prijetnje uništenju RH turizma.

MUP RH izdao je naknadno priopćenje da istražuje ulogu pojedinih Komšićevih savjetnika koji su radili u Iranskoj ambasadi u Zagrebu, te ostalih pojedinaca koji se dovode u vezu zločina u Dusini i Grabovici a bliski su suradnici Željka Komšića (Alispahić)

Što mislite bi li ovakve odluke RH Vlade, da one nekim čudom postoje, od Hrvatske načinile suverenu državu na koju bi hrvatski narod mogao biti ponosan? I zar je ovo tako teško za provoditi u praksi? U zemlji i u narodu koji te plaća da budeš državnik a ne aparatčik?

Ivan Šušnjar l poskok.info