Srijeda, 17 srpnja, 2024

JAJCE :Zahvaljujući SDA ne zna se kad ćemo dobiti vlast . Zahvaljujući jedinstvu Hrvati konačno ravnopravni

Must Read


Protekle lokalne izbore u Jajcu, Hrvati i Bošnjaci nastupali su svatko za sebe jedinstveno ,odnosno oba naroda, koja skoro pa podjednako čine ukupan broj stanovnika u općini Jajce, su okupila nacionalne stranačke subjekte u cilju osvajanja načelničke pozicije i što većeg broja vijećnika za Općinsko vijeće Jajce.
Kad je riječ o listama za Općinsko vijeće Jajce na hrvatskoj strani su bila dva bloka ,jedan je činila koalicija “Za bolje sutra Jajcu” (HDZ BiH,HDZ 1990 i HKDU) i koalicija “Za Jajce ” (HSP i HNS), dok su s druge strane bošnjačke stranke na listama za Općinsko vijeće nastupale individualno (SDA,SBIH,SBB), ,kao i tzv. građanske opcije (SDP i DF).
Većim brojem glasova Bošnjaka,Edin Hozan je pobjedio te potvrdio drugi mandat za poziciju načelnika općine Jajce.
S druge strane zahvaljujući jedinstvenoj listi kao i velikoj podršci listi koalicije “Za bolje sutra Jajcu” ,Hrvati su na neki način akumulirali poraz za načelničku poziciju te ova lista ,osvaja najveći broj vijećnika u OV Jajce ,ukupno 11.
Pored ovih 11 Hrvata , u vijeće prolazi i Mirko Ljubez kao nositelj liste koalicije Za Jajce, dok je s druge strane Savez bošnjačkih stranaka, koje postizborno nastavljaju suradnju ima 12 te SDP s jednim osvojenim vijećničkim mandatom.
Tako će po svemu sudeći u oporbi biti samo dva vijećnika OV Jajce. .
Zahvaljujući prije svega velikom angažmanu hrvatskih birača ,pred i postizbornom jedinstvenom nastupu hrvatskih stranaka, što je rezultiralo 11 vijećničkih pozicija, kao i činjenici da pored Mirka Ljubez ne postoji drugi vijećnik iz reda naroda kojemu ne pripada načelnik općine Jajce (sukladno Statutu općine Jajce ) , Hrvati su u poziciji da se konačno mogu izboriti za ravnopravan status i jednakopravnost u općini Jajce.
Čak što više Hrvati su nakon dugo godina postali politički jaki u Jajcu .
Kako je za konstituiranje Općinskog vijeća potrebno izabrati Predsjedavajućeg OV i njegovog zamjenika a koji u ovom slučaju moraju biti Hrvati, koalicija “Za bolje sutra Jajcu” jedina može ispuniti ovaj uvjet i ponuditi ova dva vijećnika.
Situacija je to koja očito ne odgovara bošnjačkoj strani ,navikloj na dosadašnje stanje (s Mirkom Ljubez bi bilo mnogo lakše) ,ali činjenica je da se tu ne može ništa promijeniti i da će se morati suočiti s tim da zajedno s Hrvatima odlučuju o budućnosti ovog grada ,a isto tako i dijele sve ono što proizlazi iz same vlasti.
Možda bi stvar bila i jednostavnija ,odnosno možda sve ove trakavice o nedavnom propalom pokušaju konstituiranja Općinskog vijeća Jajce i prebacivanja krivice jednih na druge ne bi ni bilo da nisu nastali problemi između SDA i HDZ BiH u Kiseljaku (problem oko profesionalnog statusa Predsjedavajućeg OV Kiseljak iz reda SDA) ,pa je iz kantonalnog odbora SDA SBK naloženo općinskom odboru SDA Jajce da opstruira formiranje vijeća,odnosno da se u Jajcu Općinsko vijeće ne konstituira sve dok stvar u Kiseljaku ne bude riješena.
Isključivo zbog toga dinamika pregovora stranaka koje će u OV Jajce činiti većinu nije bila zadovoljavajuća pa se nije ništa niti dogovorilo prije sazivanja prve sjednice novog saziva OV Jajce .
I pored te činjenice vijeće se pokušalo konstituirati  ,iako je u samom startu ishod sjednice svima, imalo upućenima bio poznat.
SDA Jajce se tobože iznenadio ovakvim ishodom kako bi zakamuflirali pozadinu cijele priče i prebacili krivicu na HDZ BiH , iako ova stranka u Općinskom vijeću Jajce ne djeluje samostalno nego u koaliciji sa HDZ 1990 ,odnosno stav obje stranke jeste da se prije konstituiranja treba postići dogovor i potpisati partnerski sporazum o smijernicama zajedničkog sudjelovanju u vlasti.
Lako je zaključiti da je posrijedi nešto drugo, jer dopredsjednik kantonalnog odbora SDA KSB jeste načelnik općine Jajce Edin Hozan ,pa se isti našao u nezavidnoj situaciji da ne može javnosti reći pravu istinu zbog koje prije same sjednice nije bila dogovorena većina ,a sve to da bi ispoštovao odluku, u kreiranju koje je i sam sudjelovao a kako bi pomogao svoje stranačke kolege u Kiseljaku ,pa tako Jajce i Kiseljak, umjesto gospodarstvom , postadoše političkim problemima povezane općine.
To što u novu godinu ulazimo bez proračuna ,bez plana rada i sa milion problema koji bi trebali biti na dnevnom redu u Općinskom vijeću ,očito one koji su takvu odluku donijeli ,ne zanima .
Oni ni nisu iz Jajca, Jajce im služi samo za potkusurivanje s drugima i izvlačenje koristi .Njima život stanovnika općine Jajce nikad i nije bio bitan.
Nažalost, među njima se našao i načelnik općine Jajce Edin Hozan …
volimjajce.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -