Published On: Pon, lis 6th, 2014

Jadransko-jonska autocesta tek 2050. godine?

Prema najoptimističnijim procjenama, Jadransko-jonska autocesta, kojia prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i ide prema zapadnoj Europi, trebala biti završena tek 2050. godine. O ovom autoputu u BiH se priča već mjesecima, a sve je počelo nakon sastanaka premijera Hrvatske, Albanije, Crne Gore i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kada je glavna tema bila upravo izgradnja Jadransko-jonske autoceste, pišu Nezavisne novine.

Nataša Kostić, pomoćnica ministra prometa i veza RS, kaže da se radi o koridoru koji prolazi kroz četiri zemlje a koji, prema njenom mišljenju, neće biti u skorije vrijeme.

– Još nije urađen ni projektni zadatak koji je podloga za raspisivanje tendera za izradu studije, kaže Kostićeva.

Koliko je ova autocesta na dugom štapu govori i podatak kako je u BiH još nepoznato kuda bi trebala ići trasa, a prema neslužbenim informacijama ovog lista, ona bi išla preko istočne Hercegovine i to od Crne Gore prema Trebinju, preko Ljubinja pa preko Ljubuškog, Čitluka do Bijače.

Iako priča o ovoj autocesti traje već godinama, u posljednjih nekoliko mjeseci sve zemlje intenzivirale su razgovore na ovu temu, pa je tako Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici utvrdio Prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske u vezi s podrškom u realizaciji Jadransko-jonske autoceste.

– Ovim memorandumom države potpisnice iskazuju spremnost provesti sve potrebne aktivnosti zajednički prema grčkom i talijanskom predsjedavanju EU, koje pripadaju Jadransko-jonskoj mikroregiji, kao i prema Europskoj komisiji, Europskoj banci za obnovu i razvoj, Europskoj investicijskoj banci i drugim partnerima kako bi osigurali podršku, uključujući i financijsku podršku za provođenje projekta”, kažu u Vijeću ministara BiH.

dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare