Published On: Pon, lis 6th, 2014

Hill: Izaberite lidere koji će štititi vaše interese, a ne svoje blagajne

Korupcija prožima ovu zemlju i građani su ogorčeni. Korupcija velikih razmjera razara ionako krhku ekonomiju, dok sitna korupcija ljudima život čini težim iz dana u dan. Izvješća pokazuju da se 70 posto istraga o korupciji obustavi, čak i kada su korumpirani pojedinci i aktivnosti identificirani, napisao je na blogu otpravnik poslova Velposlanstva SAD u BiH Nicholas Hill.

Kako je naveo, istraživanja pokazuju da se među zemljama bivše Jugoslavije BiH doživljava kao zemlja s najvećim problemom korupcije koja tjera investicije potrebne za razvoj biznisa, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda.

“Otkako boravim ovdje razgovaram s gospodarstvenicima koji mi kažu da odustaju ili da su odlučili rasprodati što imaju”, piše na svom Hill.

Navodi da drugi, uključujući mlade i energične poduzetnike su spremni zatvoriti tvrtke i otpustiti radnike, te da su spremni preseliti se u drugu zemlju.

“Ne znam je liovo pretjerivanje, ali znam da je njihova frustracija stvarna. Istraživanja pokazuju da se zbog korupcije u ovoj zemlji izgubi 47 KM svake sekunde. To je više od četiri milijuna KM dnevno koja se ne utroše na obrazovanje, infrastrukturu, zdravstvo i druge osnovne potrebe”, napomenuo je Hill.

Istaknuo je da korupcija nije prisutna isključivo u BiH, ima je čak i u SAD-u – ali razlika je što druge zemlje imaju instrumente da se protiv nje bore. On također navodi kako je BiH napravila primjetne pomake u nekima oblastima.

Ističe da se institucije BiH, generalno, nisu efikasno nosile sa suzbijanjem korupcije.  Sustav postaje sve gori – ne bolji.

“Sve dok se sveučilišna diploma, ili zaposlenje, ili krevet u bolnici budu mogli kupiti mitom, ova zemlja će se suočavati s ozbiljnim problemom korupcije”, kazao je Hill.

On ističe kako se dugo kasni s reformom pravosuđa te kako postojeće zakone treba provoditi. “Ljudi imaju pravo očekivati da ih vlasti zaštite od kriminalaca i da kriminalce privedu pravdi”, napisao je Hill. Naglašava da se sa korupcijom ne mogu boriti građani sami.

“Ali, postoje stvari koje možete uraditi odmah, poput organiziranja protiv koruptivnog ponašanja ili što je najvažnije, možete iskoristiti svoje biračko pravo i zahtijevati odgovornost političara. Ovog vikenda imat ćete šansu izabrati kandidate koji imaju integritet, lidere koji će štititi vaše interese a ne svoje stranačke blagajne. Izaberite mudro”, poručio je na blogu Hill.

dnevnik.ba