Published On: Mon, Oct 6th, 2014

Čović u Travniku: Federalizacija ne znači podjelu, već spas za BiH

Došli smo ovdje razgovarati, nuditi rješenja za bolji život u Središnjoj Bosni, nuditi rješenja kojima želimo vratiti vjeru Hrvata Središnje Bosne, na osobit način vama dragi Travničani, dragi prijatelji, osobiti vi koji ste dali svoje najmilije najdraže da bi mi danas na ovoj govornici stajali i govorili u ime Hrvatskog naroda u ime HNS-a i HDZ-a BiH, rekao je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, na početku svog obraćanja u prepunom Centru za kulturu u Travniku, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na jedan poseban način pozdravljam sve predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, naše ratne generale, sve vas koji ste spasili Središnju Bosnu. Presretan sam što mogu večeras podijeliti nekoliko riječi s vama, kako reče moj zamjenik Nikola, ja imam odgovornost za ovih sedam pitanja koje smo ponudili kao odgovor.

Kada smo danas bili kod našeg domaćina ovdje u našoj župnoj crkvi i on mi reče: „Dragane kako ćemo zadržati našu mladost ovdje“?

Postoji samo jedan način, kazati da smo Hrvati da živimo ovdje, pokazati to i 12. listopada, pokrenuti sve moguće projekte u BiH, otvoriti ovaj Hrvatski odgovor do kraja, u osnovi osigurati škole na Hrvatskom jeziku, osigurati prije svega radna mjesta da se odavde ne odlazi. Ja sam siguran da znamo kako ćemo to uraditi. Zbog toga mladosti naše Lašvanske doline, mladosti našeg Travnika, drage naše dame, predstavnice Zajednice žena HDZ BiH, svi vi koji ste okupljeni danas uz HNS i HDZ BiH imate pravo večeras biti ponosni, a zadatak svih nas koji smo vam se predstavili ovdje večeras je da vas učinimo ponosnim iza ovog 12. listopada da trajno možete govoriti da je ovo naš Travnik, hrvatski Travnik i da ga želimo dijeliti s našim prijateljima Bošnjacima.

Prvo pitanje koje moramo riješiti je ustavna reforma BiH. Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Trebamo socijalnu politiku dignuti na jednu višu razinu. Moramo omogućiti našim gospodarstvenicima povoljne uvijete za poslovanje. Moramo zaštititi naše branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. Čuvati naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu. Moramo sačuvati svoj identitet. To je hrvatski odgovor“, rekao je dr. Čović.

„Zato vi morate vrlo jasnu poruku poslati 12. listopada, ja sam siguran da vas ne treba previše motivirati i uistinu nitko ne smije ostati kod kuće, budemo li svi izašli na izbore, budemo li svi okupljeni kao jedan, ne sumnjajte da ćemo realizirati svih ovih sedam točaka iz našeg odgovora“, zaključio je dr. Dragan Čović svoje obraćanje u Travniku.

Poseban pozdrav dr. Čović uputio je Kolindi Grabar Kitarović, kandidatu za predsjednika Republike Hrvatske ispred HDZ RH, izaslanici predsjednika HDZ-a RH, Tomislava Karamarka.

Uvodni govor na skupu imao je Mirko Batinić, predsjednik OO HDZ BiH Travnik, koji je pozdravio sve nazočne, zahvalio se na posjećenosti ovog skupa, koji je uistinu bio velik, te rekao: Agresijom na ove prostore počeo je rat, a prvi su se suprotstavili Hrvati, a neki su govorili to nije njihov rat, sada ti isti hoće zanijekati da je HVO branio BiH, to im nećemo dopustiti. Područja gdje je HDZ BiH bio u vlasti, ostala su prepoznatljiva područja, u njima se odvija normalan život i to trebamo prenijeti na sve dijelove Federacije. Zato trebamo izići na izbore 12. listopada da nitko ne ostane doma i damo povjerenje ovim ljudima iz HNS-a BiH, koji zagovaraju zajedništvo i nikada nas neće prodati, zaključio je Batinić.

„Lijepo je doći ovdje u BiH u prekrasnu Lašvansku dolinu. Velika mi je čast biti večeras ovdje s vama kao netko tko se duboko klanja svim žrtvama ovdje, svemu onome što ste prošli kako biste osigurali opstojnost Hrvatskog naroda ovdje u BiH i kao kandidatkinja za predsjednicu RH koja konačno može nešto konkretno napraviti za hrvatski narod u BiH“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, izaslanica predsjednika HDZ-a RH Tomislava Karamarka, te dodala: „Jutros nam je bilo posebno zadovoljstvo pozdraviti Hrvatske vojnike iz BiH, koji su nam se pridružili na 22. hodočašću hrvatskih oružanih snaga, policije i branitelja, koji su i na taj način pokazali jedinstvo Hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Posebno vam prenosim tople pozdrave predsjednika HDZ RH, gospodina Tomislava Karamarka, naravno HDZ-u BiH dr. Čoviću, i svim koalicijskim partnerima u koaliciji HNS-a.

Osobno vam čestitam što ste se okupili u koaliciju i pozivam hrvatski narod diljem BiH na jedinstvo, jer jedino jedinstvom možete pokazati političku snagu. Samostalno i suvereno izabrati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, koji će se boriti za prava, za jednakopravnost, za opstojnost za zadovoljstvo i prosperitet Hrvatskog naroda u BiH. Bez Hrvata u Bosni i Hercegovini, nema ni Bosne i Hercegovine“, rekla je Grabar Kitarović.

„Danas je mene naša mladež uvjerila i rekla predsjednice nemoj više govoriti kako su mladi budućnost BiH, mi smo vaša sadašnjost“ počela je svoj govor Lidija Bradara nositeljica liste HDZ-a i HNS BiH za Skupštinu ŽSB.

„Razmišljajući ovih dana o našem programu, razmišljala sam o ljudima koji su na listama, budući da ja znam da smo mi u Središnjoj Bosni svjesni situacije u kojoj se nalazimo uložili smo dodatne napore i obišli sve naše temeljne ogranke i upoznali sve s našim izbornim programom i zato ga ja neću ovdje ponavljati. Ono što ovu koaliciju i HDZ BiH razlikuje od drugih stranaka jesu upravo ljudi. Ljudi koje vi poznajete, vaši susjedi, prijatelji, branitelji, mladež, vaši liječnici i svi oni s kojima vi svakodnevno živite, a program može napisati svatko. Upravo od našeg hrvatskog odgovora ovisit će koliki će naš utjecaj biti u županiji ŽSB, u Vladi i u Skupštini, zato 12 listopada svi iziđimo na izbore“, kazala je Bradara.

„Mi ovdje imamo puno zaštitnika počevši od sv. Ive, sv. Franje, sv. Ante, obilježavamo malu Gospu, obilježavamo ovdje blaženog Petra Barbarića koji je na najbolji mogući način uvezao našu Hercegovinu i Središnju Bosnu, te smo se mi večeras okupili na tom putu vezivanja svakog hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini da damo hrvatski odgovor na ovo stanje u kojemu se nalazimo u BiH.

Svi se mi prisjećamo naših branitelja i obećavamo da ćemo nastaviti putem njihove borbe i naše borbe za slobodu i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. naravno nalazimo se na tom putu i sada sedam dana do izbora trebamo napraviti veliki pomak na tome putu jer ćemo pobijediti i vratiti vjeru svakom građaninu BiH u pravnu državu BiH. Ostvarimo ustavnu ravnopravnost Hrvatskog naroda u BiH da omogućimo da opstane i da promijenimo sve ono što je loše u svim oblastima. Danas imamo vlast koja je uspostavljena suprotno izbornom zakonu i Ustavu i ta vlast radi što hoće jer kako je uspostavljena tako se i ponaša, odnosno donose zakone koji su protiv svakog morala i prirode funkcioniranja svake državne zajednice. Ta vlast je odlučivala za sva važna pitanja u BiH, a uglavnom su radili na štetu Hrvatskog naroda. Meni je pripala čast, zadovoljstvo, a prije svega odgovornost, da nosim listu za Zastupnički dom Parlamenta F BiH i ja vas pozdravljam u ime svih kandidata“, rekao je Marinko Čavara u svom obraćanju u Travniku.

Nikola Lovrinović, nositelj liste HDZ-a i HNS-a BiH za Zastupnički dom PS BiH, na skupu u Travniku je rekao: „Za nas Travničane je alfa i omega svih reformi a posebice ustavnih, pitanje jednakog uređenja Mostara i Travnika, također Bugojna, jer ako će biti otvoreno pitanje za Mostar, bit će i za Travnik. Svi oni koji danas spinuju i pokušavaju vas zavesti pričama da je dosta priče o nacionalnoj retorici, poručujem neće moći, jer HDZ BiH od 1990. godine stalno daje Bosni i Hercegovini priliku. Stali smo na branik domovine BiH, a na koncu potpisivali sporazume samo da rata ne bude i Washingtonski i Daytonski, a što smo dobili kao zahvalu za to? 2000. godine događa se klasični puč na ustavni poredak Federacije BiH i postajemo gotovo nacionalna manjina, ni jedna ruka Hrvata za ovo nije digla ruku te im poručujem da se ne igraju s našim strpljenjem“, zaključio je Lovrinović.

hercegbosna.org