Published On: Pet, lip 25th, 2021

Izložba “Eurovizion: Crossing Stories and Spaces” se otvara danas u Povijesnom muzeju

Izložba “Evrovizion: Crossing Stories and Spaces”, koja se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta, otvara se danas u 18 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložbu će otvoriti bh. umjetnica Selma Selman performansom “Vi nemate pojma”. Historijski muzej BIH nastavlja svoju ustaljenu politiku te svojim građanima i gostima grada nudi vrhunske kulturne sadržaje. S tim u vezi Sarajevo će ovog ljeta biti upisano u kulturnoj mapi savremene umjetnosti.

“Možda je odabir Sarajeva da bude početna stanica izložbe koja će narednih godina putovati po Evropi bio motivisan simbolikom i kapitalom koji naš grad baštini iz prošlosti, ali on sigurno ukazuje i na potencijal grada kad su u pitanju savremene umjetničke prakse i trendovi. Za Historijski muzej BiH od izuzetnog je značaja je i to što iznova pronalazimo način da našoj publici ponudimo platformu za propitivanje društveno-političke situacije, pitanja identiteta i drugih aktuelnih pitanja kojima se umjetnici u svojim radovima bave, a koja su i neizostavni dio muzejske agende. Uz bogat prateći program, radionice, performanse, koncerte i druge sadržaje, ne sumnjam da ćemo ovog ljeta biti nezaobilazna kulturna tačka u gradu”, izjavila je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Izložba “Evrovizion: Crossing Stories and Spaces” bit će predstavljena u 12 gradova Evrope. U uskoj saradnji sa lokalnim akterima i akterkama, u toku sedmogodišnje turneje, u izložbu će biti integrisane nove umjetničke pozicije, koje će nastaviti turneju zajedno sa ostalima i tako mijenjati sam prostor unutar izložbe, otvarati nove teme i postavljati nova pitanja za razmišljanje, sve do poslednje stanice u Berlinu, gde će kroz sve ove procese i promjene biti prezentovana neka možda drugačija Evropa od uobičajene.

“Kad me je početkom 2019. godine ifa pozvao da zajedno sa Sabinom Klemm kreiram koncepciju kokreativne izložbe, koja bi se bavila temom EVROPE, veoma brzo smo shvatile da je Sarajevo grad gjde cemo krenuti sa projektom i da je srž projekta aktuelna društveno-politička situacija u Evropi i problematizovanje ideje evropskog identiteta. U fokus smo stavile manje vidljive i marginalizirane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama, teorijskim raspravama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu”, rekla je Sanja Kojić Mladenov jedna od kustosica izložbe.

“Evrovizion: Crossing Stories and Spaces” ima za cilj ukazati na postojeće problematične odnose, te osvijetliti specifične progresivne impulse perifernih mjesta, kako bi se podstakao i otvorio prostor za dijalog i saradnju.

“Pripremajući se za moju dužnost direktorice Instituta, politički stručnjak mi je rekao: ‘O budućnosti Evrope odlučivat će se na Balkanu’. U to vrijeme nisam mogla klasificirati ovu izjavu, ali što sam duže ovdje, sve mi je jasnije da Bosna i Hercegovina ima vrlo posebno mjesto u Evropi zbog svoje historije, geopolitičkog položaja, multietničke kulture i religijske raznolikosti”, kazala je Simone Voigt, Direktorica Goethe-Instituta.

Ovo je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen), njemačke institucije za internacionalne odnose u kulturi, koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom BiH i uz podršku Goethe-Instituta BiH.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x