Published On: Pet, ožu 8th, 2013

Izbori za 'srpske općine' prema zakonima Kosova

Kako doznaju Večernje novosti, u sljedećoj rundi dijaloga Prištine i Beograda zakazanoj za 20. ožujka ponovno je u Bruxellesu moguć dogovor o glasovanju u “srpskim općinama” na Kosovu koji će se održati prema zakonima Kosova, a za tehnički dio provedbe izbora i nadzor popisa birača bit će zadužen OESS.
No, ti izbori mogli bi se provesti tek na jesen jer, kako doznaju Novosti, OESS-u treba za pripremu barem šest mjeseci. Sljedećih tjedana ključne države EU – Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, izvršit će pritisak na Prištinu kako bi prestala odbijati jedinstvenu srpsku zajednicu na Kosovu i tražit će pristanak Prištine na formiranje tijela koje će predstavljati Srbe u kosovskom parlamentu i drugim institucijama te imati vezu s Beogradom.
– Za razgovora u Bruxellesu ipak je postignut izvjestan napredak jer je prihvaćeno da zajednica od devet srpskih općina na Kosovu ima svoju skupštinu, predsjednika i potpredsjednika, ali još postoji spor oko zakonodavnih i izvršnih ovlasti – kaže glavni pregovarač i srpski premijer Ivica Dačić. No, američki veleposlanik u Srbiji Michael Kirby kaže da Amerika razmatra prijedlog o “zajednici srpskih općina” na Kosovu.
– Amerika ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu, jer se taj model nije pokazao kao dobro rješenje za razvoj BiH. Nastavit ćemo ohrabrivati i Beograd i Prištinu da postignu dogovor prihvatljiv za obje strane, uključujući i sjever Kosova – rekao je američki veleposlanik u Srbiji.