Published On: Pet, ožu 8th, 2013

SVAKA ČAST CURE: Rudarke iz Breze zadovoljne poslom

U Rudniku mrkog uglja „Breza“  Nermin Nikšić čestitao je danas zaposlenicama Dan žena.
Među 80 zaposlenica, njih 15 obavlja poslove koji su direktno vezani za silazak u rudarsku jamu. One su prilikom susreta s premijerom i rukovodstvom rudnika istakle da su, usprkos teškim uvjetima rada, zadovoljne svojim položajem i poslom koje obavljaju.
Diplomirana inženjerka geologije Maida Omerhodžić radi kao glavni geolog u brezanskom rudniku. U izjavi novinarima posebno je istakla da je zadovoljna odnosom kolega koji ih uvažavaju i uvijek su im spremni pomoći.
Rudarska tehničarka Šemsa Hadžo pripada prvoj generaciji stipendista rudarskih tehničara i u tom rudniku radi od ’84. godine. Svakodnevno po prirodi posla silazi u jamu gdje radi u skladištu na izdavanju eksplozivnih sredstava i obavlja još neke dodatne poslove nadzora prijevoza materijala.
”Radno vrijeme od sedam do pola tri sam u jami i nije mi teško. Zadovoljna sam poslom, ne bih ga mijenjala i ako me posluži zdravlje tu ću ostati do mirovine, kazala je Hadžo novinarima.
U kolege se, kako kaže, uvijek može pouzdati da će preuzeti neke teže poslove koje one ne mogu obaviti.
„Rudari su plemeniti ljudi, gledaju me kao ženu, ali sam ravnopravna među njima i nikad nismo imali nesporazume ili probleme, dodala je Hadžo.
Premijer Nikšić je odao priznanje ovim, kako je istakao, heroinama rada. Izjavio da je bio počašćen biti u društvu žena koje pripadaju prvoj generaciji stipendistica rudnika.
Direktor Rudnika “Breza” Suad Čosić dodao je da inženjerke i tehničarke geodetske, strojarske i drugih struka u ovom rudniku rame uz rame sa svojim kolegama daju nove tone uglja. Istakao je da im premijerova posjeta daje ohrabrenje da i dalje nastave uspješno, kako su završili prošlu i započeli ovu poslovnu godinu. Također, očekuju da će se realizacijom novih najavljenih investicija u sklopu koncerna EP BiH poboljšati financijska situacija i, što je najvažnije, uvjeti rada u rudniku.
Premijer Nikšić je također zajedno s rukovodstvom rudnika položio cvijeće ispred biste heroja rada Alije Sirotanovića i spomenika svim nastradalim rudarima i poginulim borcima RMU “Breza”.