Published On: Pet, svi 12th, 2017

IVANIĆ: Nefunkcioniranje na razini BiH počelo nakon popisa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je nefunkcioniranje institucija na razini BiH počelo događajima koji su se, prije svega, ogledali u preglasavanju povodom posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

“Treba se prisjetiti mojih izjava iz tog razdoblja, kada sam jasno upozorio da je to početak kraja sadašnje koalicije jer je to bilo rušenje povjerenja. Zanimljivo da se nitko više tog događaja ne sjeća, iako je Europska agencija za statistiku rekla da je tih 200.000 ljudi bilo pogrešno popisano”, rekao je Ivanić danas novinarima u Banjaluci.

On je, kako prenose “Nezavisne novine” napomenuo da nitko sada ne pita direktora (Agencije za statistiku BiH) hoće li podnijeti ostavku i nitko se time ne bavi.

“U tom trenutku smo ušli u totalno nepovjerenje, koje sada vjerojatno kulminaciju doživljava raspravom o Izbornom zakonu BiH, ali pitanje odgovornosti iz razdoblja popisa sada traži svoj odgovor”, kazao je Ivanić.

On je rekao da će pokušati stvoriti ambijent u kome bi se u institucijama BiH “malo više pozabavili Upitnikom EU i odgovorima Europskoj komisiji”. Ivanić je izrazio bojazan da će, “ako se nešto ne dogodi, a trenutno ne vidi što će to biti, ovo tavorenje u institucijama BiH biti sve do narednih izbora”, ističući da bi to bilo jako loše za BiH.

Komentirajući informacije o pismu “Arcelor Mittala” iz Londona u kojem se prijeti mogućom međunarodnom arbitražom, Ivanić je rekao da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH nema nikakvu nadležnost o tom pitanju i da pismo nije dobio, ali će ga pročitati sa pažnjom ukoliko ga dobije.

“Moj osobni stav je da je za zemlju važnije da ima ozbiljnu kompaniju unutar sebe jer ona širi promociju ne samo sebe, širi promociju ulaganja, nego da ima avanturiste”, istakao je Ivanić.

Komentirajući pisma Europskog parlamenta i “Reportera bez granica” u kojem se traži rješavanje pitanja javnog servisa BHRT, Ivanić je ocijenio da je jedino trajno rješenje osamostaljenje tri javna emitera u BiH i vlastiti izvor financiranja./HMS/