Published On: Tue, Aug 11th, 2015

ISTRAŽIVANJE U RS-u: Voli se Dodik, vjeruje Crkvi i policiji

Čak 70 posto anketiranih građana Republike Srpske, ukoliko bi sutra bio održan referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH, izjasnilo bi se protiv neustavnog i nezakonitog nametanja zakona od visokog predstavnika u BiH i primjene njegovih odluka na teritoriji Srpske, rezultati su istraživanja Centra za društvena istraživanja i analize iz Banja Luke.
Istraživanje je, prenose Nezavisne novine, obavljeno na uzorku od 1.414 ispitanika u od 17. 20. srpnja u 72 naseljena mjesta Republike Srpske.
Prema ovom istraživanju, 42 posto ispitanika smatra da je referendum dobra odluka, isti broj građana kaže da nema stav o tome, dok se samo 16 posto građana izjasnilo da je referendum loša politička odluka.
Kada je riječ o rejtingu političkih stranaka u Republici Srpskoj, kad bi se sutra održali izbori, 50,23 posto građana glasovalo bi za vladajući SNSD.
Kada se promatra ukupan broj ispitanika, Dodik i dalje drži poziciju najpopularnijeg političara u Srpskoj, s prosječnom ocjenom 3,37.
Na pitanje “Da li samostalnost Republike Srpske treba da bude politički cilj za budućnost?”, 53,54 posto ispitanika zaokružilo je odgovor “da”, njih 15,34 posto odgovor “ne”, dok je 31,12 posto ispitanika reklo da nema stav o ovom pitanju.
Slični su rezultati i kod pitanja “Podržavate li deklaraciju SNSD-a o slobodnoj i samostalnoj Srpskoj?”, gdje je 54 posto ispitanika zaokružilo odgovor “da”, njih 14,84 posto odgovor “ne”, dok 31,16 posto ispitanika nema stav o ovom pitanju.
Prema istraživanju, Srpska pravoslavna crkva je institucija od najvišeg povjerenja građana Republike Srpske s prosječnom ocjenom 3,97 na ljestvici od 1 do 5, zatim slijedi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske sa ocjenom 3,55, a na trećem mjestu je Vlada Republike Srpske s ocjenom 3,02.
Kada bi se sutra održao referendum o ulasku BiH u EU, u Republici Srpskoj 43,4 posto građana bi glasalo za članstvo, njih 33,87 posto bi bilo protiv članstva BiH u EU, dok je 22,73 posto ispitanika odgovorilo “ne znam”.
Kada je riječ o ulasku BiH u NATO, u Republici Srpskoj 12,74 posto građana bi glasalo za članstvo, njih 65,66 posto bi bilo protiv, dok je 21,6 posto ispitanika odgovorilo “ne znam”.